• Nieuwe cultuurcoach voor Gemeente Utrechtse Heuvelrug Maja van Eijndthoven bij de expositie GetOud.

    Victor Schutijser

Nieuwe cultuurcoach is 'echte regeltante'

DRIEBERGEN Maja van Eijndthoven is de nieuwe cultuurcoach van Bibliotheek Z-O-U-T voor de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, zij neemt de taak over van Joyce Delpeut. De cultuurcoach zet zich in voor verbinding van het culturele veld, met elkaar en met de inwoners van de gemeente.

Victor Schutijser

Het culturele veld bestaat uit kunstenaars uit de gemeente, maar ook bijvoorbeeld de organisaties van monumenten die de gemeente rijk is. De cultuurcoach is schakel tussen hen en de inwoners, maar zet zich ook in om verbinding te zoeken tussen cultuur en onderwijs.

REALISEREN Inwoners die een idee hebben op het gebied van cultuur, maar die niet weten hoe ze dat kunnen realiseren kunnen ook bij de cultuurcoach aankloppen. ,,Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met een inwoner die het leuk zou vinden om een levende geschiedenis wandeling te organiseren. Met het netwerk dat ik heb als cultuurcoach kan ik de inwoner koppelen aan de juiste mensen om van het idee echt een activiteit te maken", vertelt Van Eijndthoven.

Maja van Eijndthoven begon in september aan haar nieuwe baan als cultuurcoach, ze is 23 jaar oud en heeft theater-, film- en televisiewetenschap gestudeerd. Hiervoor heeft ze als junior producer gewerkt bij een mediabedrijf. ,,Ik ben echt een regeltante, het zorgen dat de juiste dingen en mensen bij elkaar komen zodat iets kan ontstaan vind ik mooi", aldus Van Eijndthoven.

Zelf doet Van Eijndthoven aan stijldansen en salsa, ook heeft ze fascinatie voor improvisatietheater, schilderen en oude gebouwen. ,,We zouden meer gebruik moeten maken van archiefmateriaal dat we tot onze beschikking hebben. Ik heb mijn master gedaan bij Beeld & Geluid, waar ik erachter kwam hoeveel archiefmateriaal er is", aldus Van Eijndthoven.

Ook op de Heuvelrug is genoeg historie te ontdekken. ,,Als je het verhaal kent achter de dingen in de buurt waar je regelmatig langskomt, ga je meer details zien en het meer waarderen", denkt Van Eijndthoven.

TATOEAGE Een van de eerste projecten die Van Eijndthoven heeft opgepakt in haar nieuwe functie is het zorgen voor een expositie in het Cultuurhuis Pleiade in Doorn. De expositie werd 'TattooAge'; Een project waarbij 25 ouderen (65 jaar en ouder) met tatoeages in hun huiskamer gefotografeerd zijn. Ze laten hun tatoeages zien en delen de verhalen die erachter schuilen. Van een gedane belofte aan een kleindochter tot een herinnering aan een overleden dierbare. Van een tattoo uit Berberse traditie tot tatoeages op het hoofd omdat er nergens anders meer plek was.

ORGANISEREN Met activiteiten van voorganger Joyce Delpeut gaat Van Eijndthoven door, op vrijdag 9 november organiseert ze een PechaKucha Night in het Maitland theater in Driebergen. Hier krijgen mensen met een goed idee de tijd om een presentatie te geven volgens het PechaKucha-format; 20 slides van 20 seconden.

PechaKucha is in het leven geroepen om te laten zien dat een goed idee niet veel tijd nodig heeft. Diverse sprekers uit de gemeente krijgen de kans om zich te presenteren. Als publiek is iedereen welkom, als je verzekerd wilt zijn van een plek meld je je aan via cultuurcoachuh@bibliotheekzout.nl

Op zondag 25 november organiseert Van Eijndthoven 'Gluren op de Heuvelrug', een festival waarbij huiskamers opengesteld worden voor kunstenaars en publiek. Deze editie zijn er zo'n 40 optredens in Driebergen, Doorn, Leersum en Maarn te zien.