• Luid spectakel bij de opening van de nieuwe brandweerkazerne in Maarn

    Monique José Timmermans
  • Jeroen de Ruwe,Frits Naafs en VRU directeur brandweerrepressie Bas van den Hemel hangen de plaquette op.

    Monique José Timmermans

'Nieuwe brandweerkazerne is duurzaam en praktisch'

MAARN De nieuwe brandweerkazerne aan de Tuindorpweg in Maarn is vrijdag officieel geopend. Tijdens het open huis -zaterdag- heeft het korps uitgepakt om iedereen kennis te laten maken met het nieuwe gebouw en een kijkje achter de schermen te geven bij het brandweervak. Ondanks de regen is het geweldig druk geweest.

Monique José Timmermans

,,Vanuit deze nieuwe gezamenlijke locatie kunnen we de paraatheid in Maarn en Maarsbergen versterken en borgen", vertelt postcommandant Jeroen de Ruwe. ,,De kazerne is duurzaam, toekomstgericht, praktisch en ingericht volgens de laatste voorschriften. Sinds de verhuizing naar hier op 1 juni zijn we al 42 keer uitgerukt."

SAMEN VERDER Volgens burgemeester Frits Naafs is eind jaren '80 in de Maarnse gemeenteraad de vraag al gesteld of twee kazernes wel noodzakelijk waren en is er geld gereserveerd voor een gezamenlijke locatie. Projecten als de verbreding van de A12, de hondenkluif en de ondertunneling in Maarsbergen zorgden voor vertraging bij de keuze van de locatie van de kazerne.

ONTWERP Een memorabel moment is volgens de burgemeester de presentatie van de ingediende ontwerpen. ,,De eerste reactie op dit ontwerp was 'wow, een gewaagd gebouw, dit moeten we durven'. En met die intentie gingen toenmalig postcommandant Henk van Rossum en ik mee naar welstand. Die commissie reageerde gelijk positief en bezwaren zijn er eveneens niet ingediend. Nu staat hier de mooiste kazerne van de provincie." Alhoewel..., daar sputteren de Cothense manschappen toch even tegen.

DUURZAAMHEID Duurzaamheid heeft bij de bouw hoog in het vaandel gestaan en dat resulteert in een GPR score van 8,1 terwijl 6 volgens het bouwbesluit minimaal vereist is. Geen aansluiting op gas, zonnepanelen op het dak en ook Arbo-technisch kan de brandweer verantwoord aan het werk. ,,De scheiding tussen de vuile en schone looproutes binnen is gemaakt. Pakken en helmen hangen in een aparte ruimte uit te dampen", aldus de VRU (Veiligheidsregio Utrecht), waarvan de brandweer onderdeel is.

KANTINE De kantine is door het korps zelf ingericht. De Ruwe: ,,Het is onze huiskamer waar we kunnen ontspannen en napraten na uitrukken." Om laatste wensen te vervullen wordt een cheque overhandigd die gebruikt wordt om een muziekinstallatie aan te schaffen.

OPENING Na alle mooie woorden en een kritische noot over de tijd die de brandweer heeft moeten wachten tot de start van de bouw, is het tijd voor de openingshandeling: een plaquette bevestigen tegen muur en een ferme druk op de knop, waarna met loeiende sirene de brandweerauto's uit de rook naar buiten rijden.

TOEKOMST Volgend jaar bestaat het Maarn/Maarsbergse korps 90 jaar. Met de nieuwe kazerne, vernieuwing van het wagenpark, een jonge postcommandant en een mix van jonge en oudere leden is het korps goed uitgerust voor de toekomst.