• Michiel Schaaij

Nieuwbouwplan voor de Catharijnestraat

DRIEBERGEN De verouderde duplexwoningen aan de Catharijnestraat worden gesloopt. Woningcorporatie Heuvelrug Wonen wil op dezelfde plek 22 eigentijdse sociale appartementen terugbouwen. Na oplevering mogen de huidige bewoners terugkeren, maar volgens corporatiemanager Peter Felix gaan de meesten van hen liever op zoek naar een andere woning.

Michiel Schaaij 

Het nieuwe wooncomplex wordt hoger dan de bestaande bebouwing. In plaats van de huidige twee lagen met kap, telt de nieuwbouw straks vier woonlagen in het midden en aan weerszijden drie woonlagen. Afgelopen dinsdag heeft het college besloten om in principe medewerking aan het plan te verlenen, zodat de ruimtelijke procedures van start kunnen.

SENIOREN ,,Het zou mooi zijn, als we in 2020 kunnen gaan bouwen", zegt vastgoedmanager Felix. Een deel van de nieuwe woningen is bestemd voor starters, maar twaalf appartementen vallen in de categorie levensloopbestendig. Dankzij de lift en de locatie vlakbij het dorpscentrum zijn de woningen bij uitstek geschikt voor ouderen. Felix noemt het bouwplan ,,één van onze spaarzame kansen om iets te doen voor senioren".

WONINGNOOD Het huidige, gedateerde complex stamt uit de eerste helft van de jaren vijftig. In die wederopbouwperiode werden dit soort duplexwoningen neergezet om de ergste woningnood te lenigen. Van de mogelijkheid om ze naderhand tot één woning samen te voegen, is geen gebruik gemaakt. Volgens Felix toonden op één na alle bewoners begrip voor het besluit om de verouderde en gehorige woningen te slopen.

SOCIAAL PLAN Volgens Heuvelrug Wonen heeft de corporatie nog nooit zo snel een sociaal plan voor bewoners vastgesteld. ,,Met uitzondering van één bewoner zeggen ze allemaal: ik zoek wel een ander huis", aldus Felix. Daarvoor krijgen ze een zogenaamde stadsvernieuwingsurgentie. De nieuwbouw aan de Catharijnestraat is ontworpen door de Utrechtse architect Michel ter Braak, die eerder veel lof toegezwaaid kreeg voor de nieuwe woningen aan de Zonstraat.