• Hans Visser aan de achterkant van het Zonnehuis, waar al volop gesloopt en gegraven is.

    Corina Blommendaal

Nieuwbouw Zonnehuis van start

DOORN Ineens stonden er auto's geparkeerd op de plek waar voorheen de kleine dierenweide was bij het Woonzorgcentrum het Zonnehuis van Quarijn. Na een lange periode van onderhandelen, was de voorbereidingsperiode kort en ging alles ineens heel snel. Omdat aan de achterkant volop is gestart met het graafwerk voor de nieuwbouw en geen plaats meer was om te parkeren moest er aan de voorkant ruimte gemaakt worden. De dierenweide komt op een later moment weer terug.

Corina Blommendaal

Het Zonnehuis én de polikliniek van het Diakonessenhuis zijn over een paar jaar volledig vernieuwd. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de nieuwbouw ongeveer 2,5 jaar bezig. Hans Visser is regiomanager van Quarijn en is nauw betrokken bij de nieuwbouw van Het Zonnehuis en degene onder wie het bedenken en uitvoeren van het totale plan valt.

,,De mensen die hier wonen en werken hebben meegedacht, want die hebben een goede kijk op wat praktisch en fijn werkt met de bewoners", vertelt Visser. ,,Verder hebben we naast de aannemer iemand ingehuurd die de leiding en coördinatie voert over de bouw. Het is belangrijk dat we de bewoners goed informeren over wat ze kunnen verwachten, wat de verschillende fases in de bouw zijn en wat dit voor hen betekent."

IMPROVISATIE Ingrijpende nieuwbouw brengt improvisatievermogen met zich mee. ,,Achter het pand was een groot parkeerterrein, waar ook alle afvalcontainers stonden en de vuilniswagens reden, aanlevering van goederen plaatsvond en auto's van de wasserij binnenkwamen. Daar merkte je in feite niets van, omdat ze 'achterom' reden. Maar nu daar gebouwd wordt, is dit allemaal naar de voorkant verplaatst en levert het daar veel meer verkeer op", legt Visser uit. ,,Voor de hoofdingang is een goede lus, dus daar is dit verkeer nu naartoe verplaatst. En de hoofdingang is uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk naar de zijde verplaatst waar voorheen de dierenweide was."

POLIKLINIEK De nieuwbouw bestaat in feite uit drie grote panden in landhuisstijl, waarvan het eerste rond januari 2020 af moet zijn. Het tweede zal in september 2021 af zijn. De planning van het laatste deel is nog niet precies bekend. De tijdelijke huisvesting bij Woonzorgcentrum Beatrix staat, wordt als de nieuwbouw van het Zonnehuis af is ontmanteld en de bewoners verhuizen dan eindelijk terug naar het Zonnehuis, waar ze oorspronkelijk ook woonden. Ook de polikliniek van het Diakonessenhuis wordt volledig vernieuwd en er komen huisartsenpraktijken en een apotheek. Zo wordt het veel gemakkelijker om naar elkaar door te verwijzen. Ook komt er een teampost van de wijkverpleging ,,Het is de bedoeling dat wij in de toekomst veel meer samen gaan werken", zegt Visser.

Het gebouw wordt in fases gesloopt en opgebouwd. ,,Op dit moment hebben onze bewoners gedeeld sanitair, dat is niet meer van deze tijd. Nu gaan we alles op een moderne manier doen, ook qua energievoorziening. Het wordt een gezondheidscentrum volgens alle nieuwe normen en eisen. Voor Doorn en de nabije omgeving fantastisch."