• Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nieuwbouw Leersum stap dichterbij

LEERSUM De bouw van appartementen op de hoek van de Koningin Julianalaan en de Meester Bosweg is een stap dichterbij gekomen. Het college heeft afgelopen week zijn fiat gegeven aan de nieuwe invulling van het bouwproject. Waar voorheen het Groene Kruisgebouw stond, komen twee losse gebouwen die er uitzien als traditionele woningen.

Michiel Schaaij

Het grootste gebouw, dat parallel langs de Koningin Julianalaan verrijst, bevat acht appartementen. Om de hoek van de Meester Bosweg komt een kleiner blok met zes woningen. De zeven benedenwoningen zijn bestemd voor senioren en de bewoners krijgen allemaal een tuintje voor de deur. De zeven appartementen op de tweede woonlaag gaan naar starters op de woningmarkt.

SOCIALE SECTOR Alle 14 woningen vallen onder de sociale koopsector. Volgens wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) is daar veel behoefte aan. In de huidige regeling ligt de maximale prijs voor sociale koopwoningen op iets meer dan 181 duizend euro. Dat bedrag is geldig sinds 2014 en sindsdien niet meer geïndexeerd.

BOMEN Het terrein rond de appartementen gaat plaats bieden aan bergingen en 18 parkeerplaatsen. In een informatiebrief aan de gemeenteraad belooft het college dat de bestaande bomen aan de Meester Bosweg kunnen blijven staan. Verder worden langs de parkeerplaatsen aan de Koningin Julianalaan lage hagen en leilindes aangeplant, waardoor ,,de groene identiteit van de omgeving wordt behouden".

BOUWEISEN Twee jaar geleden ging het toenmalige college nog akkoord met een plan voor 24 sociale huurappartementen op de plek van het Groene Kruisgebouw, bedoeld voor alleenstaanden en vluchtelingen met een verblijfsstatus. Dat plan ging van tafel na kritiek van zowel de projectontwikkelaar als de woningcorporatie. Die zeiden dat de bouweisen van de gemeente uitvoering van het plan in de weg stonden.

BUURTBEWONERS Ook de buurtbewoners zagen de sociale huurappartementen niet zitten. Projectontwikkelaar Johan van den Essenburg van Ingenious Vastgoed uit Veenendaal overlegde vervolgens uitgebreid met een werkgroep van omwonenden. Uiteindelijk kwam het huidige plan uit de bus. Boonzaaijer (SGP) is blij met die uitkomst.