• Annet Werkhoven presenteert volgende week haar tweede boek over de Stichtse Lustwarande.

    Danny van der Linden

Nieuw boek Annet Werkhoven

DRIEBERGEN Historica en geschiedenisdocent Annet Werkhoven publiceert 15 november haar tweede boek in de serie Aan de Stichtse Lustwarande. In dit deel besteedt Werkhoven wederom ruim aandacht aan diverse landgoederen en buitenhuizen in de omgeving van Driebergen-Rijsenburg. ,,Rijsenburg moet je er wel aan toevoegen. Dat is belangrijk. Er zijn veel mensen die daar waarde aan hechten", merkt de schrijfster op.

Danny van der Linden

Annet Werkhoven groeide op in Oud Loosdrecht en had als kind al buitengewoon veel interesse in geschiedenis. ,,En dan bedoel ik de geschiedenis van de omgeving waar ik in woonde. Ik zat op een school met een prachtig uitzicht over de Loosdrechtse Plassen. ,,Ik wilde daar meer over weten, maar de leraar kon me niet verder helpen. Gelukkig wilde mijn vader dat wel."

Fascinerend vond ze het, maar tegelijkertijd ontstond er een soort onvrede over de manier waarop geschiedenis werd gedoceerd op scholen. ,,Dat begint klein en dat is goed, maar het wordt al snel groot. Dan gaat het over Willem van Oranje, Napoleon en de Tweede wereldoorlog. Heel interessant, maar er is dichter bij huis nog zoveel meer."

Dat Werkhoven besloot voor het vak van geschiedenisdocente te kiezen zal geen verwondering wekken. ,,Ik heb ook nog geschiedenis gestudeerd aan de universiteit. Daar heb ik geleerd hoe je zoekt in een archief. Ik liep daar wel aan tegen het feit dat men op de universiteit heel erg gewend is om in bepaald jargon te schrijven. Ik schrijf liever toegankelijkere teksten", vertelt Werkhoven.

STICHTSE COURANT Eind jaren negentig verhuisde Werkhoven naar Driebergen-Rijsenburg. ,,Mijn man vond een baan in Zeist. Dus we wilden daar graag in de buurt wonen." Zelf was Werkhoven volop bezig met de ontwikkeling van lesmateriaal voor het onderwijs waarin kinderen geschiedenisprojecten over hun eigen omgeving konden doen. ,,Maar toen kwamen er bezuinigingen en was daar op scholen geen geld meer voor. Uiteindelijk besloot ik een stichting op te richten om dit werk te kunnen blijven doen."

Ook het schrijven over geschiedenis bleek Werkhoven te liggen. ,,Ik stuurde zo nu en dan een tekst over een landhuis naar de Stichtse Courant. Al snel werd ik gebeld met de vraag of ik dat als vaste rubriek wilde doen.'' Werkhoven antwoordt positief op de vraag, maar kan dan nog niet bevroeden wat haar nog meer te wachten staat. ,,Na een aantal artikelen kreeg ik de vraag wanneer het boek zou verschijnen, maar daar had ik helemaal geen plannen voor." Toch is die vraag de aanzet tot het eerste boek dat in juni van dit jaar verscheen.

 

TWEEDE BOEK ,,Het boek is heel goed ontvangen", vertelt Werkhoven. ,,Ik beschreef landhuizen, maar vooral de mensen die er in woonden of wonen." Met het boek won Werkhoven de Ithaka prijs. ,,Dat is een geldprijs die is bedoeld ter stimulering van interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek over Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. De prijs wordt uitgereikt door de Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen. Het geld dat ik heb gewonnen wordt meteen weer in het derde boek gestoken. Ik zou daar graag iets interactiefs voor willen ontwikkelen, zodat mensen vanaf een mobiele telefoon of computer een landhuis van binnen kunnen bekijken."

Eerst komt dus het tweede boek uit. Werkhoven heeft de eerste ontwerpen al gezien en is razend enthousiast. ,,Het wordt heel mooi. Het boek bevat niet alleen leuke verhalen. Het is ook rijk voorzien van prachtige foto's van vroeger en nu. Bovendien is de opmaak schitterend."