• Marc Satijn

NextDoor wordt steeds groter in Doorn

DOORN Een klusje doen bij een hulpbehoevende buurman, even meekijken naar een zoekgeraakte kat of je ladder uitlenen aan iemand van drie straten verderop. De website NextDoor wil buren meer met elkaar verbinden door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook in Doorn is deze manier van uitwisseling al in gebruik en melden steeds meer mensen zich aan op de website. Zo ook Doornaar Wout Stellaard, die woonachtig is op de Vogelweide in Doorn en inmiddels als PR-man de werking van de website aan het promoten is.

Marc Satijn

 

Ook het actualiteitenprogramma EenVandaag wist de fanatieke vrijwilliger te traceren en gebruikte de Doornaar in een uitgebreid item over deze manier van buren verbinden. ,,Eigenlijk zou het item in Sneek worden opgenomen, maar daar bleken ze voor een dichte deur te staan", aldus Stellaard, die als 'tweede keus' voor de camera's van het televisieprogramma mocht verschijnen. De Doornaar neemt deze actieve rol niet voor niets aan. ,,Als hier serieus mee wordt omgegaan, kan het best wat worden."

 

SUCCES In Doorn zijn inmiddels vier wijken actief op NextDoor. Sinds december is de Doornse initiatiefneemster Ilona Older aan de gang om leden te werven. Met succes, want op dit moment staat de teller voor alleen de wijk De Wijngaard op 214 leden en weten in totaal 616 Doornaren de site te vinden. Zelf werd Stellaard pas actief na het ontvangen van een flyer in zijn brievenbus. ,,Ik dacht: het is geen buurtwacht-idee… dus hier wil ik wel iets mee doen", aldus de buurtbewoner, die inmiddels al iemand met computerproblemen heeft geholpen en zelfs een dakkapel heeft schoongemaakt.

 

SOCIAAL Het is vooral een stukje 'sociale controle' die Stellaard belangrijk vindt. ,,En het vergroten van de saamhorigheid in de wijk. Ik heb bijna geen idee wie er tegenover mij wonen", zegt de inmiddels al elf jaar in Doorn wonende Stellaard. Het zijn dan ook drie peilers waar de initiatiefnemers op hameren: preventie, ouderenzorg en sociale controle. ,,Maar het is niet de bedoeling dat er banen op de tocht komen te staan door dit initiatief."

MANTELZORGERS Met die uitspraak reageert hij op een beeld wat EenVandaag schept dat een dergelijke website risico zou vormen voor mensen die werkzaam zijn in de thuiszorg en mantelzorgers. ,,Ik zou best de ogen willen druppelen van de buurman, maar de buurvrouw wassen gaat te ver."

 

PREVENTIE Stellaard ziet het dan ook als een positieve vermenging van Marktplaats en Facebook. ,,Het zijn niet alleen maar hulpvragen. Zo kwam er onlangs ook een melding binnen van een bekraste auto en iemand die punaises had aangetroffen op het Keizersweide, die daar met opzet waren neergelegd. Een waarschuwing op NextDoor kan dan al helpen om iets beter op te letten… een stukje preventie", aldus de Doornaar, die ook al een vermissing van een kat een de promotie van het inloophuis op de Sitiolaan voorbij heeft zien komen.

 

De komst van NextDoor hoeft volgens Stellaard niet te betekenen dat de opkomende Buurt Whatsapp-groepen geen betekenisvolle rol meer hebben. ,,Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. WhatsApp is vooral gericht op veiligheid en preventie, NextDoor heeft meer een sociale functie."

 

MEEDOEN Aanmelden voor NextDoor kan via www.nextdoor.nl, waar iedereen -na goedkeuring van Older- zich kan vermengen in de vraag en het aanbod van de website.