• Eikenprocessierups geeft overlast op alle fronten

    ANP

Na 600 manuren rupsenoverlast bijna voorbij

HEUVELRUG Het is bijna gedaan met de overlast door de eikenprocessierups. Er zijn in de Heuvelrugdorpen vier aannemers op afroep bezig geweest met de bestrijding van het plaagdiertje. Die zetten daarvoor steeds twee bestrijders met een zuigunit in. Gedurende de maanden juni en juli hebben die ploegen in totaal zo'n 600 manuren aan het verwijderen van nesten besteed. 

Michiel Schaaij

JEUK De afgelopen zomer kwamen er bij de gemeente grote aantallen meldingen door inwoners binnen. De microscopisch kleine brandharen van het overlastgevende diertje kunnen jeukende huidontstekingen veroorzaken. Ook huisdieren en vee worden soms door de rupsjes dwarsgezeten. Behalve de ingehuurde aannemers was ook de gemeentelijke boombeheerder druk met de coördinatie en de afhandeling.

OUDE NESTEN Daarmee was de inzet van de gemeente nog niet klaar, want medewerkers van de buitendienst waren ook nog eens 20 uur per week in de weer met het afzetten van aangetaste bomen met de bekende rood-witte waarschuwingslinten. Inmiddels hebben de eikenprocessierupsen zich verpopt en is de bestrijding beëindigd. Wel moeten er nog enkele oude nesten worden verwijderd. 

NARUIMEN ,,Het waren er dit jaar zoveel, dat we wel een paar nesten hebben gemist", zo geeft wethouder Hans Waaldijk (Open) toe. De komende week is een ingehuurde aannemer daarom nog bezig met het zogenaamde naruimen. Inwoners die een nest aantreffen, kunnen dat nog steeds bij de gemeente melden. Waaldijk zegt dat hij de aanpak van de eikenprocessierups gaat evalueren, met het oog op volgend jaar. 

KWETSBARE PLEKKEN ,,Verschillende gemeenten denken inmiddels dat ze het ei van colombus hebben gevonden bij de bestrijding van de rups. We gaan bekijken wat volgens ons de verstandigste aanpak is", aldus de wethouder. Hij denkt daarbij landelijke expertise nodig te hebben. Of er een ultieme oplossing bestaat, is nog maar de vraag. Waaldijk denkt eerder aan ,,een lappendeken van maatregelen, die in elkaar grijpen."