• Wilbert Hetterscheid en zijn vrouw Esther Groot.

    Corina Blommendaal

Nationaal Bomenmuseum groeit

DOORN Sinds het Von Gimborn Arboretum de status van Nationaal Bomenmuseum heeft gekregen is de bekendheid en het aantal bezoekers enorm toegenomen. Regelmatig worden in dit prachtige, grote openluchtmuseum uiteenlopende activiteiten georganiseerd, zoals concerten voor kinderen en volwassenen maar ook exposities met uitleg over wat de brede variëteit van hout en houtbewerking is. Komend weekend start voor het eerst een natuurfoto-expositie, die over een groot deel van het park verspreid is.

Corina Blommendaal

Meerijdend op een golfkarretje worden de voorbereidingen voor de natuurfoto-expositie en de eerste foto's die al geplaatst zijn in het park getoond. Wie alles wil zien, is ruim een uur zoet op de maar liefst 29 hectare die het Nationaal Bomenmuseum Gimborn groot is. Bezoekers kunnen hier een wereldberoemde, levende collectie van bomen en struiken uit alle windstreken op aarde bewonderen. Natuurliefhebbers van jong tot oud hebben volop gelegenheid om te genieten en tot rust komen op deze unieke plek.

NATUURFOTO Voor het eerst organiseert dit bijzondere museum een natuurfoto-expositie, waar vier natuurfotografen vrijwillig aan mee werken. De expositie toont unieke foto's van Esther Groot, Bert van den Broek, Jan Jongejan en Wilco Busstra. Niet minder dan zestig natuurfoto's staan op grote panelen opgesteld langs een wandelroute door de bomentuin. ,,We hebben de fotografen gevraagd om mooie foto's van bijzondere momenten van leven in de natuur in beeld te brengen", vertelt Wilbert Hetterscheid, directeur van het museum. ,,Dit kan van alles zijn, van planten tot dieren. De expositie staat langs mooie stukken van de route door het arboretum. De combinatie van de settings van de foto's en de omgeving is wat ons betreft uniek en dat willen we de mensen graag laten zien." De expositie is van 30 juni tot 31 oktober te bewonderen.

Zondag kunnen bezoekers tijdens een groots opgezet Houtevenement kennis maken met de twee levens van hout: levend hout in het arboretum en hout als materiaal voor houtkunst en decoratie- en gebruiksartikelen. ,,Tijdens dit evenement laten veertig exposanten vanuit meerdere mooie opstellingen allerlei toepassingen vanuit hout zien", zegt Hetterscheid. ,,Heel prominent zijn de vormgevers, die kunstwerken maken van hout. Maar er zijn ook praktische toepassingen, zoals het buigen van hout, maar ook hoe je het het beste kunt bewaren of in kunt vetten. Verder zijn er demonstraties, workshops, muziek, heerlijke verse en gezonde lekkernijen en andere activiteiten voor kinderen."

VRIJWILLIGERS Het aantal bezoekers is inmiddels gestegen naar bijna 30.000 bezoekers op jaarbasis. ,,Daarom willen we nu eens goed gaan kijken naar de logistiek en bewegwijzering", zegt Hetterscheid.

Meer informatie op www.bomenmuseum.nl