• Marc Satijn

Naafs opent vernieuwde Wereldwinkel

DOORN De rode loper lag uit, de champagne stond klaar en de toegang was voorzien van een paars-oranje lint. Vrijdagmiddag werd de vernieuwde Wereldwinkel aan de Amersfoortseweg feestelijk heropend in het bijzijn van burgemeester Frits Naafs, voorzitter van de ondernemersvereniging Chris Kraan en de werkzame vrijwilligers. ,,Wij willen met de heropening dé cadeauwinkel van Doorn worden", stelt voorzitter van de Wereldwinkel, Guda Kraan.

Marc Satijn

De bekende Wereldwinkelkleuren paars en geel zijn uit de winkel verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor lichte tinten. ,,Op deze manier hebben wij een heldere winkel waarin al onze producten meer tot hun recht komen", aldus Guda, die binnenkort ook een nieuw logo op de winkelpui mag plaatsen. De winkel - die al sinds 1973 in Doorn gevestigd zit - staat volledig in het teken van Fair Trade en wil met deze producten zich meer gaan richten op leuke, unieke cadeaus die verkrijgbaar zijn in alle prijsklassen. ,,Bij alle cadeaus weet je dan dat het gaat om eerlijke handel en dat de juiste prijs wordt betaald."

FAIR TRADE Guda is dan ook blij dat - naast de Wereldwinkel - de gemeente Utrechtse Heuvelrug al jarenlang een fanatieke 'Fair Trade-gemeente' is. ,,Wij hebben hier destijds geld voor beschikbaar gesteld zodat ook diverse dingen rondom het onderwerp kunnen worden georganiseerd. We doen binnen de gemeente erg veel aan dit onderwerp en zien dat veel organisaties, sportverenigingen en winkels dit goed oppakken", aldus Naafs, die ook trots vermeld dat hij - samen met de gemeente Stichtse Vecht - de provincie Utrecht heeft kunnen bewegen om als eerste een Fair Trade-provincie te worden.

BEWUST Volgens Guda worden steeds meer Doornaren zich bewust van wat ze kopen. ,,Zowel jong als oud wil graag weten wat de herkomst van producten is en wil een goed gevoel overhouden aan wat ze kopen." Volgens Chris Kraan is deze bewustwording ook meer gekomen onder de ondernemers. ,,Vroeger snapten andere ondernemers niet dat wij de Wereldwinkel ondersteunden… nu zijn ze zelfs gratis lid van de ondernemersvereniging en worden ze niet meer gezien als concurrent", aldus Kraan.

Burgemeester Naafs is trots op de Wereldwinkel en haar vrijwilligers. ,,Als je al 43 jaar in Doorn jezelf staande weet te houden dan doe je toch iets goed", aldus Naafs, die wel benadrukt dat het gedachtegoed van de winkel niets te maken heeft met 'linkse politiek'. ,,Onzin zelfs!", stelt de burgemeester, die aangeeft dat sommige mensen dit nog wel denken. ,,Het begint steeds normaler te worden, want zelfs de grote supermarkten verkopen Fair Trade-producten."

De Wereldwinkel zelf wil met de vernieuwde uitstraling meer naar buiten treden en 'de wereld naar binnen halen'. Daarom werd het openingslint ook van binnen naar buiten doorgeknipt. ,,We verkopen leuke producten, waaronder de Dopper-bidons en zijn zelfs een officieel Dopper-tappunt", aldus Guda. Het uitstraling van de Wereldwinkel is in ieder geval opgefrist en de vrijwilligers nodigen iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen in de winkel.