• Louis van Dijk gaf al eerder bijzondere concerten in deze prachtige kerk.

    Pander Roskam/Louis van Dijk

Muzikale reus in Amerongse Andrieskerk

AMERONGEN De vrienden van de Andrieskerk zijn erin geslaagd Louis van Dijk naar Amerongen te halen voor een spectaculair concert in de Andrieskerk. Normaal gesproken zijn er in de winterperiode alleen concerten in samenwerking met het conservatorium, maar voor Louis van Dijk maken ze graag een uitzondering. Voor de pauze speelt de vijfenzeventigjarige kosterzoon het Bätz-Witte Orgel. Na de pauze presenteert Van Dijk een divers progamma op de vleugel: Improvisaties, klassieke muziek, jazz. Van Dijk speelt vele stijlen met grote klasse. De pianist doet het tegenwoordig wat rustiger aan wat betreft de hoeveelheid concerten, dus de kans om hem live bezig te zien doet zich niet zo vaak meer voor. Wacht niet te lang met het bestellen van kaarten om teleurstelling te voorkomen.

Pander Roskam

 

CARRIÈRE Louis van Dijk kan terugkijken op een indrukwekkende carrière. Hij studeerde in 1964 cum laude af in klassieke piano aan het conservatorium in Amsterdam. Maar al tijdens zijn studie won hij in 1961 het Jazzconcours in Loosdrecht. Al vrij snel na zijn studie ontwikkelde hij zich door als jazzpianist. Hij werkte samen met muzikanten vanuit diverse disciplines en maakte veel theatertournees met zijn fameuze trio samen met Jacques Schols en John Engels. Hij speelde jarenlang met Ramses Shaffy en Liesbeth List in het ensemble Shaffy Chantant.

Velen zullen zich ook zijn optredens voor het goede doel herinneren onder de naam 'Gevleugelde Vrienden', Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven.De laatste jaren heeft hij vaak opgetreden met Cor Bakker.Hij speelde onder anderen samen met grote namen als Elly Ameling, Jaap van Zweden, Michel le Grand, Rogier van Otterloo, Jasperina de Jong, het Rosenberg Trio, 'Toots' Thielemans, Chris Hinze, Ann Burton, Dizzy Gillespie, Jenny Arean en vele anderen. Daarnaast speelde hij ook pianoconcerten van Bach, Ravel, Mendelssohn, Mozart en Gershwin met diverse symfonieorkesten.Voor zijn werk in de muziek ontving hij onder meer drie Edisons, een Gouden Harp, negentien gouden en drie platina platen. Maar het allerbelangrijkste is dat het plezier in muziek maken al die jaren voorop is blijven staan.

 

ORGEL Bijzonder aan dit concert is natuurlijk dat Van Dijk ook het Bätz-Witte orgel zal bespelen. Het orgel werd op 28 december 1862 in gebruik genomen. Tot 1925 was er een orgeltrapper nodig om het orgel te bespelen. De orgeltrapper had als taak om een constante winddruk te leveren. Het orgel werd in 1925 van een pneumatisch tremulant voorzien, een elektrische motor om de orgelwind op te wekken. In 1963 werd de tremulant vervangen door een nieuwe die tot 1993 dienst heeft gedaan. Het orgel werd in 1998 ingrijpend gerestaureerd waarbij de originele trapinstallatie werd hersteld.

Kaarten voor dit concert à 20 euro (inclusief consumpties) zijn vooraf verkrijgbaar via concerten@andrieskerk.nl, via www.andrieskerk.nl, bij de firma Kleton er bij drogisterij Koenhoek. Of een half uur voor aanvang ter plaatse.