• Gitarist Wilko van Beek woonde 30 jaar in Amerongen en speelt komende zaterdag in Allemanswaard

    Bron: Amuuz

Avondje rocken in Allemanswaard

AMERONGEN In de jaren '70 was Deep Purple één van de grootse rockbands ter wereld. Met hits als 'Child in Time' en 'Smoke on the water' bouwde de band uit Engeland aan een inmiddels legendarische status. In diezelfde jaren speelde op een heel ander niveau in Amerongen Wilko van Beek als jochie de blaren op zijn vingers op zijn gitaar. Samen met jeugdvriend Richard van Bergen oefende hij urenlang de nummers van Jimi Hendrix en Rory Gallagher. Aanstaande zaterdag speelt hij met zijn Deep Purple Tribute-band 'Purple Stragers' alle grote hits van de legendarische Britse rockband.

Wilco Willemse

Een echt avondje rock, in de theaterzaal van Allemanswaard in Amerongen. Amuuz organiseert het hele jaar door activiteiten en voor komende zaterdag halen ze Purple Strangers naar Amerongen. Twee jaar geleden deden ze dat ook al en dat werd een groot succes. Ook zaterdag hoopt Amuuz weer op een volle zaal enthousiaste muziekliefhebbers. En die zijn er in Amerongen genoeg.

BACCHUS Ook Wilko van Beek, de gitarist van Purple Strangers, hoopt op veel publiek: ,,En hopelijk zie ik weer wat oude bekenden!" Van Beek woonde meer dan 30 jaar in Amerongen: ,,Op de Wilhelminaweg om precies te zijn. Daar ben ik geboren en ik heb er 30 jaar gewoond. In mijn jonge jaren werd er door heel wat mensen muziek gemaakt in Amerongen. Zelf speelde ik gitaar in ons bandje Bacchus, we hadden er een supertijd. We speelden veel in Amerongen. Vooral tijdens de muziekavonden van Niksnut, in het dorpshuis en we deden daar ook mee aan talentenjachtjes. Ik zie die ouwe jongens helaas niet zo vaak meer, alleen Richard van Bergen kom ik nog wel eens tegen tijdens een muziekevenement."

PURPLE STRANGERS Later speelde Van Beek in veel verschillende formaties. Met Hammerhead ging hij een stapje verder: ,,Dat was een serieuze rockband, waarmee ik ook in het buitenland ging spelen. Later ook met Perfect Strangers en I've got the Bullets met Frédérique Spigt. Ik heb twee gitaarhelden, Rory Gallagher en de gitarist van Deep Purple Ritchie Blackmore. Jaren geleden zocht Purple Strangers een gitarist. Op die manier kon ik de hits van m'n grote idool gaan spelen en dat doe ik nu al meer dan 10 jaar. We treden wekelijks op, er zijn nog veel rockliefhebbers in Nederland. Vaak in zalen met meer dan 1000 mensen, maar af en toe ook in kleinere zalen, zoals komende zaterdag in Amerongen. Waar ik vroeger naar school ging, gitaar leerde spelen, voetbalde en ging stappen."

DE BETERE BAND Namens Amuuz heeft Petra van de Pol Purple Strangers weten te strikken: ,,Wilko ken ik al jaren, we waren vrienden en bezochten heel wat concerten. Dat contact was dus snel gelegd. Zelf ga ik nog vaak naar concerten en ik heb Deep Purple verschillende keren live gezien. Purple Strangers vind ik dan de betere band, echt waar. Ik hoop dat we zaterdag veel oude bekenden zien, waar we vroeger leuke avonden mee hadden bij Niksnut. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via amuuz.nl en zaterdagavond ook nog aan de deur. We beginnen om 21.00."

DORPSKWIS Amuuz organiseert niet alleen muziekavonden. Van de Pol: ,,Inmiddels een traditie is de jaarlijkse Grote Aamurongsuh Dorpskwis en dit jaar is die op zaterdag 14 december in de Proloog. We zijn al weer druk bezig leuke vragen te verzinnen, al wordt dat steeds lastiger. Teams kunnen zich opgeven via onze website."