• De Gouden Paal en de gewonnen elektrische mountainbike bij de Marmottenbak.

    MTB Utrechtse Heuvelrug

Mooiste mtb-route is in Amerongen

AMERONGEN De mountainbikeroute Amerongen kreeg vorige week van de publieksstemmers de titel mooiste van Nederland. Daarmee liet het andere mooie routes, zoals die in Gulpen en in Horst, achter zich. 726 van de in totaal 3500 Facebook-stemmen waren voor het parcours dat zich ruim 18 kilometer uitstrekt over de flanken van de Amerongse Berg. Vooral de 280 hoogtemeters maken dit parcours tot een zeer gewild uitstapje voor mountainbikers uit het hele land.

Wilco Willemse

Wie in het weekend of bij mooi weer wel eens een wandeling maakt in de prachtige bossen rond Amerongen, komt vrijwel zeker één of meerdere mountainbikers tegen. De Utrechtse Heuvelrug als geheel kent vele mooie routes voor de fietsers en de mooiste van het hele land ligt in Amerongen.

UITDAGEND ,,In een mooi weekend op een drukke zaterdag zijn er zomaar tussen de 500 en 1000 mountainbikers uit het hele land die hier komen fietsen. En niet voor niks, de omgeving is natuurlijk schitterend. Ook de route is heel uitdagend. Het vele klimmen en dalen en de afwisseling tussen brede en smalle paden maken de route uniek", aldus Marten Hoffmann, secretaris van MTB Utrechtse Heuvelrug.

ONDERHOUD Samen met 500 andere vrijwilligers zorgt Hoffmann voor het beheer en onderhoud van de negen routes die op de Utrechtse Heuvelrug liggen, tussen Lage Vuursche en Rhenen. ,,Om de routes perfect begaanbaar te houden, is veel werk nodig. Ons seizoen is net weer begonnen. Met al die vrijwilligers onderhouden we bijna 100 kilometer aan parcours. Dat betekent zo eens in de drie weken met een groep vrijwilligers het bos in om onderhoud te plegen, vooral bestaand uit het watervrij maken van de paden en repareren van remkuilen en uitgesleten bochten. In deze periode komt daar het verwijderen van blad bij. Ook moeten we wel eens op afroep het bos in, omdat er schade is gemeld."

VIJAND Water is voor onderhoud van de paden de grootste vijand. Maar ook de extreme droogte van afgelopen zomer heeft op veel plaatsten voor problemen gezorgd. Hoffmann: ,,Sommige parcoursen moesten gesloten worden om onherstelbare schade te voorkomen. In Amerongen viel het gelukkig mee. De ondergrond is hier net wat minder zanderig, waardoor er weinig overlast was. Met z'n allen hebben we de route open kunnen houden voor publiek."

TERREINEIGENAREN Het bos rond Amerongen behoort toe aan verschillende terreineigenaren. Hoffmann: ,,Wij hebben vooral te maken met Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap. Voor deze partijen voeren wij het onderhoud uit, in ruil voor gebruik van de paden. Daarmee zorgen we ook voor een scheiding tussen fietsers en andere gebruikers, zoals wandelaars en ruiters. Voorheen kozen fietsers hun eigen routes en dat leidde regelmatig tot conflicten. Die zijn gelukkig zeldzaam geworden."

PRIJS Natuurlijk voelt de groep vrijwilligers zich zeer vereerd met de titel. ,,Die waardering van de mountainbikers is natuurlijk geweldig. Afgelopen zaterdag werden we verrast met een mooie prijs. Onder genot van koffie en gebak werd de 'Gouden Paal' gezet bij de start van ons parcours, bij de zogenaamde Marmottenbak. Daarnaast kregen we een electrische mountainbike met aanhanger voor gereedschap. Dat was een heel grote verrassing en een welkome aanvulling. Twintig kilo aan gereedschap meenemen achter je fiets, tegen de Amerongse Berg op, is geen pretje. Nu doen we dat fluitend", besluit Hoffmann.