• De Delerij werd kortstondig een kapsalon.

    Danny van der Linden

Mohadese knipt vrijwilligers als dank

DRIEBERGEN Ongeveer negen jaar geleden kwam Mohadese Moradi (22) als vluchteling van Afghanistan naar Nederland. Via het asielzoekerscentrum in Leersum kwam ze in contact met de Stichting Vluchtelingkinderen in Driebergen. Afgelopen week was ze terug bij de stichting om vrijwilligers en bestuursleden een knipbeurt te geven.

Danny van der Linden

Mohadese volgt sinds een jaar een kappersopleiding in Amersfoort. Omdat Mohadese nog in afwachting is van een permanente verblijfsstatus met bijbehorende werkvergunning, is het voor haar niet mogelijk om geld te verdienen. De Stichting Vluchtelingkinderen heeft Mohadese, en vele andere jongeren, geholpen door geld beschikbaar te stellen die haar opleiding mogelijk maken. ,,Maar extra dingen en vergoedingen voor modellen betaal ik zelf", vertelt ze.

MIJN STADJE ,,Ik ben blij met de mogelijkheid die ik heb gekregen", vertelt de kapster in opleiding. ,,Het is moeilijk om vluchteling te zijn als je zelf iets op zou willen bouwen." Inmiddels woont Mohadese met negen andere asielzoekers in Harderwijk, al voelt ze zich meer thuis in Amersfoort. ,,Dat is echt mijn stadje geworden. Het is er gezellig en niet zo druk", legt ze uit. ,,Bovendien volg ik daar de opleiding tot kapster."

Het leven in Harderwijk valt haar zwaar. ,,Dat ligt vooral aan het feit dat we daar met zoveel mensen wonen", zegt ze. ,,Als je 's wilt douchen is de badkamer bezet. Wil je naar het toilet, zit er iemand anders op. Ik sta vaak extra vroeg op. Dan kan ik alles doen als iedereen nog slaapt." Want op tijd komen op haar opleiding is een must voor haar. ,,Kapster worden is echt wat ik als kind al wilde."

EIGENWAARDE In De Delerij is Mohadese aanwezig om de schaar ter hand te nemen. ,,Op deze manier toont ze haar dankbaarheid voor het feit dat wij haar helpen", vertelt Jef Helmer namens de Stichting Vluchtelingkinderen. ,,Mohadese wil iets terug kunnen doen. Voor asielzoekers is dit belangrijk; het versterkt hun gevoel voor eigenwaarde en zelfrespect".

INLOOP Mohadese Moradi zal in de toekomst ook een aantal malen beschikbaar zijn om anderen te knippen. In De Delerij aan de Oranjelaan is ook De Inloop gevestigd. Deze Inloop is voor jong en oud en bovendien is het een plek waar mensen graag hun interesses en talenten delen met anderen. Het is een ontmoetingsplek waar mensen zich thuis kunnen voelen. Vrijwilligers en bezoekers helpen elkaar bij allerlei activiteiten, zoals creatieve vaardigheden, taalondersteuning, computervaardigheden, of bij andere vragen. In de toekomst zal Mohadese een aantal malen bezoekers van De Inloop knippen voor slechts vijf euro. Het merendeel van de opbrengst gaat naar de Stichting Vluchtelingkinderen.

De Stichting Vluchtelingkinderen zorgt niet alleen voor financiële mogelijkheden om jongeren aan een opleiding te helpen. ,,Deze mensen worden door onze vrijwilligers intensief begeleid", vertelt Jef Helmer. ,,Hiervoor hebben we een werkgroep Vluchtelingzaken. Deze mensen helpen jongeren aan een opleiding, maar zij gaan ook mee naar een advocaat of een ambassade. Ook denken zij mee in het voeren van acties zoals rond het Kinderpardon dat nu weer actueel is. Deze mensen hebben een adviserende rol richting het bestuur."

CONTACT Mensen die interesse hebben in het helpen van de Stichting Vluchtelingkinderen kunnen contact opnemen via info@vluchtelingkinderen.nl of bellen naar Jef Helmer op telefoonnummer 06-21216595.