• Mo kan haar werken nu permanent exposeren

    Corina Blommendaal

Mo slaat vleugels uit op nieuwe plek

DOORN Tussen Kerst en Oud & Nieuw is Monique Negenman met haar bedrijf Mo's Art in haar nieuwe pand neergestreken. Van de achtertuin bij haar oude woning aan de Sparrenlaan naar een groot nieuw pand aan de Amersfoortseweg in Doorn. Trots op haar nieuwe plek, die vol staat met bloemen en cadeaus, vertelt ze over haar stap.

Corina Blommendaal

Monique is met Mo's Art sinds 2009 een begrip in Doorn en omstreken. Niet alleen vanwege haar veelzijdigheid maar vooral ook om wie ze is. Altijd hartelijk en enthousiast, je bent altijd welkom. En improviseren kan ze als de beste. Daarom is ze geliefd bij jong en oud en kunnen kinderen, vriendinnen, gezinnen en iedereen die maar wil bij haar komen voor schilderfeestjes, -workshops en cursussen.

AUTODIDACT TEN VOETEN UIT Mo werkte voordat ze voor zichzelf startte bij een architectenbureau, volgde meerdere schildercursussen, keek goed naar kunst en schilderde ontzettend veel. ,,Maar ik heb geen kunstacademie gedaan, ik ben een rasechte autodidact", zegt ze lachend. ,,Toen ik ontdekte dat ik schilderen enorm leuk vond en er steeds beter in werd, heb ik na een tijdje mijn baan op gezegd en ben ik het gewoon gaan proberen."

MEER RUIMTE Twee jaar geleden had ze haar cursusruimte aan de Sparrenlaan nog verbouwd, omdat de behoefte aan meer ruimte en licht steeds groter werd. Dat was al een flinke vooruitgang. Toch besloot ze toen deze kans op haar pad kwam, het meteen te doen. ,,Ik had daar twintig jaar gewoond en wilde mijn vleugels uitslaan. Ik zat een beetje vast in de achtertuin. Ik zit nu in een ruim pand aan een doorgaande weg, meer in het zicht van voorbijgangers."

ALTIJD EXPOSEREN Voorheen had Mo externe expositieruimte nodig om haar werk te laten zien maar nu hoeft dat niet meer. ,,Wat ik geweldig vind, is dat ik alles nu hier kan doen. Mensen kunnen mijn werk komen bekijken, ik geef mijn cursisten hier les, dat zijn inmiddels al 55 volwassenen en 25 kinderen. Mijn workshops, kinderfeestjes, familie-en bedrijfsuitjes, mijn eigen schilderwerk zoals portretten in opdracht: alles kan ik hier doen." Dankzij de speciale daglichtlampen die zijn opgehangen, kan ze ook 's avonds lesgeven.

DE KUNST VAN SCHILDEREN Op de vraag wat schilderen met mensen doen, denkt Mo even goed na. ,,Het haalt mensen uit hun comfortzone. Ze hoeven even niet na te denken en kunnen helemaal met zichzelf bezig zijn. Niet denken aan werk, boodschappen of de hond. Gewoon een moment voor jezelf. Maar ook mensen leren om durven te doen. Ze zijn heel vaak bang voor het witte doek. Ik probeer ze te stimuleren om verder te denken dan een strak lijntje. Ga eens met verf gooien, plak er iets op, maar durf van dat doek te maken wat jij op dat moment wilt. Iedereen werkt verschillend en dat is juist heel mooi om te zien. En ook de ruimte daarin te geven."