• Marc Satijn
  • Marc Satijn
  • Marc Satijn
  • Marc Satijn

Minister Schippers geeft gastles in Doorn

DOORN Voor twee klassen van het Doornse Beukenrode Onderwijs verliep maandagochtend iets anders dan normaal. Zij mochten namelijk een gastles maatschappijleer bijwonen van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers. Zij sprak daar over de vluchtelingenproblematiek, haar werk én haar privéleven. Na afloop opende de minister ook nog een zogenaamd 'pannaveldje'.

Marc Satijn

Het was geen toeval dat Schippers tijdens het reces van de Tweede Kamer een bezoek bracht aan de school voor voortgezet speciaal onderwijs, aangezien haar broer daar zelf les geeft. ,,Het is mooi dat zij hier tijd voor maakt om zo kennis te maken met ons type onderwijs. Mede daarom vonden wij het een mooie aangelegenheid om haar ons nieuwe pannaveldje - een klein voetbalveldje op het schoolterrein - te laten openen", stelt schoolvoorzitter Kees de Bruin.

MAATSCHAPPIJLEER Rond 9.15 uur arriveerde de minister op school, waarna ze direct doorging naar het klaslokaal waar de leerlingen al zaten te wachten. De les stond in het teken van het vluchtelingenprobleem, maar er was ook ruimte om uitgebreid het leven van de minister te bespreken. ,,Het onderwerp 'vluchtelingen' is afkomstig uit het lesprogramma en niet specifiek uitgekozen vanwege de komst van de minister", vertelt De Bruin, die de les verder laat gaan zonder de media. ,,Bij onze leerlingen is het belangrijk dat alles voorspelbaar en duidelijk verloopt. Drukte in het klaslokaal kan dan afleidend werken."

Eén van de gelukkige leerlingen die de gastles mocht bijwonen was Ruben Hollander, die na de les één ding zeker weet: ik word geen minister. ,,Ze vertelde veel over haar privéleven en haar werk… vooral dat ze haar familie bijna nooit ziet en dat ze heel veel moet werken", stelt Ruben, die wel vond dat ze erg goed les kon geven.

PANNAVELD Na afloop van de gastles mocht Schippers een van de zomer aangelegd pannaveldje openen door een bal in het kleine goaltje te schoppen. ,,Het is een mooi initiatief en het is erg belangrijk dat kinderen af te toe naar buiten kunnen om te sporten", aldus de minister na afloop. Het pannaveldje is gerealiseerd met behulp van de stichting Doorns Belang, die 14.000 euro beschikbaar stelden.

Ben Pouw van het Beukenrode Activiteitenfonds (BAF) is trots op het veldje. ,,Mede door de vele (landelijke) fondsen kunnen wij dit soort projecten opzetten. Zo hebben wij ook van de ANWB 250 euro ontvangen en stelde RDO Balije van Utrecht ruim 7.000 euro ter beschikking. Van dit bedrag mogen wij ook een deel investeren in andere outdoor activiteiten", aldus Pouw.

AFLOOP Na afloop hebben directeur Kees de Bruin en zijn bestuurslid Naïma Rahmouni nog een eindgesprek gehad met de minister. Dit vooral om hun zorgen te uiten over de toekomst van het speciale onderwijs. ,,Zo is bijvoorbeeld ons CAO gestoeld op primair onderwijs, terwijl wij voortgezet onderwijs geven", aldus De Bruin. Schippers heeft beloofd de zorgen aan te kaarten bij haar onderwijs-collega's.