• Jeroen Jumelet / ANP

Miljoenentekort bij de zorg

HEUVELRUG De gemeente heeft een financiële overschrijding van 3,1 miljoen euro, die vooral voor rekening komt van het sociale domein. Vorig jaar werd fors te veel uitgegeven aan onder andere jeugdzorg en voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat blijkt uit de gemeentelijke jaarrekening over 2017, die zojuist is gepubliceerd.

Michiel Schaaij

Volgens wethouder Chantal Broekhuis (CDA) was al duidelijk dat Utrechtse Heuvelrug zou afstevenen op grote zorgtekorten. Die voorspelling is nu uitgekomen. Omdat er geld voor de tegenvaller opzij was gezet, kan financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) het tekort nog wel dekken. Maar de bodem van het reservepotje voor de zorg is in zicht gekomen.   

CREDIT CARD Volgens Broekhuis is de invloed van de gemeente op de hoogte van zorgkosten beperkt. ,,Soms lijkt het alsof je je credit card mét de pincode hebt afgegeven. Vooral op de kosten van de bovenregionale zorg hebben we weinig sturing", aldus de wethouder.  Ze noemt de tekorten in het sociale domein een landelijk probleem. ,,We zijn in regionaal en nationaal volop in overleg om tot oplossingen voor de knelpunten te komen."

NAHEFFING Een deel van de tekorten is ontstaan door naheffingen van zorgorganisaties over de jaren 2015 en 2016, zegt wethouder Broekhuis. Na de decentralisatie van de zorg mogen zorgverleners nog vijf jaar naheffingen versturen. Verder wordt er steeds meer gebruik gemaakt van voorzieningen, met name omdat oudere inwoners steeds langer thuis blijven wonen.  

SNOEIEN Het is nog niet duidelijk hoe de kosten van het sociale domein de komende jaren in de hand gehouden kunnen worden. Volgens zorgwethouder Hans Waaldijk (Open) heeft het nieuwe college de term bezuinigen of snoeien nog niet in de mond genomen. ,,Maar wil je garanderen dat zorg en ondersteuning in de toekomst mogelijk blijven, moet je het wel kunnen betalen", aldus Waaldijk. Hij heeft zijn daarbij zijn hoop gevestigd op de samenwerking met de zorgaanbieders.