• John de Vries

Militaire muziek centraal in Driebergs museum

DRIEBERGEN In Museum Militaire Traditie in Driebergen is vorige week de tentoonstelling "Militaire Muzikanten" geopend. Enig in zijn soort, zeggen liefhebbers en deskundigen op het terrein van militaire muziek. En ze hebben gelijk.

John de Vries

Het in de oude kern van Rijsenburg aan de van Rijckevorselstraat wat achteraf gelegen museum toont in zijn vaste collectie de ontwikkeling van de militaire traditie in kleding, uitrusting en bewapening van Nederlandse Militairen sinds 1815. Daaraan is nu een verzameling uniformen en instrumenten toegevoegd die een interessant beeld geven van de ontwikkeling van de Nederlandse militaire muzikant sinds ongeveer 1940. ,,De uniformen komen uit onze eigen collectie. In deze hoeveelheid, kwaliteit en samenstelling zijn ze nergens in Nederland meer te vinden", zegt bestuurslid en collectiebeheerder René van Duist, een van de samenstellers van de tentoonstelling.

Zijn collega in deze, museumvrijwilliger John Kroes, gespecialiseerd in militaire muziek, kan dat alleen maar beamen. Hij is lid van de illustere International Military Music Society (IMMS), een wereldwijde organisatie die zich bezighoudt met het bestuderen van het militaire muziekfenomeen en het mede-organiseren van militair-muzikale evenementen. Het was ook niet voor niets, dat de voorzitter van deze militaire muzieksociëteit, Commodore b.d. Drs. Geert Bergsma, vorige week zaterdagochtend de openingshandeling van de expositie verrichtte.

De tentoonstelling op de bovenverdieping van het museum toont een aantal unieke uniformen van muzikanten bijvoorbeeld van de Gardegrenadiers, de Limburgse Jagers, de Fuseliers, de Luchtmacht en de Mariniers. Natuurlijk met de bijbehorende instrumenten als bugels, trompetten, jachthoorns en trommels. Bezoekers zien onder andere een prachtig geklede tamboer-maître van de Johan Willem Friso-kapel. Een professioneel belicht kleurrijk schouwspel. ,,In het verleden waren die kleuren op het slagveld heel belangrijk", zegt historicus Van Duist.

Hij wijst ook op het belang van de militaire muziek voor de organisatie van het leger vroeger: ,,Trompetters gaven de signalen in tijden, dat er geen andere middelen waren om een leger bijvoorbeeld de juiste kant op te sturen.'' En marsmuziek was er vooral om de soldaten die vaak enorme afstanden te voet moesten afleggen, gedisciplineerd te laten marcheren. Nu gebeurt dat niet meer, behalve bij gebeurtenissen die om ceremonieel vertoon vragen. De uniformen in de tentoonstelling zijn alleen nog in die situaties in gebruik geweest . Ze zijn allemaal van na 1940. ,,De garderegimenten zijn namelijk pas in 1948 door koningin Juliana ingesteld.''

De directe relatie met de IMMS juicht het bestuur van het museum toe: ,,Daar kan in 2019, als de militaire muziek officieel tweehonderd jaar bestaat, een verdere samenwerking uit voortvloeien", zegt Van Duist. IMMS-voorzitter Bergsma kondigde aan, dat er in 2019 wellicht een optreden van een militair orkest op het Kerkplein van Rijsenburg georganiseerd kan worden. ,,In combinatie met een uitgebreide wisselexpositie in ons museum levert dat een uniek evenement op, waar veel mensen bij willen zijn".

Wie de expositie "Militaire Muzikanten" wil bezoeken, kan terecht op woensdag van 14.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Entree: 3 euro. Adres: Van Rijckevorselstraat 2A Driebergen.