• Archief BDUmedia

Middenterrein Huis Doorn weer in gebruik

DOORN Het middenterrein van Landgoed Huis Doorn kan en mag weer gebruikt worden voor evenementen en zal per heden opnieuw worden opengesteld. Eerder lag de verantwoordelijkheid nog -middels een pachtconstructie- in handen van een boer, een constructie die enkele weken geleden door het Rijksvastgoedbedrijf is opgeheven. Hierdoor krijgt het terrein volgens Huis Doorn-directeur Herman Sietsma weer 'de nadere aandacht die het verdient'.

Het afgebakende terrein ligt op een dusdanig prominente plek op het landgoed, dat het voor diverse evenementen -waaronder Living Historie, de Kerstmarkt, de Doornse Kastelentocht en Koningsdag- een doorn in het oog was om geen gebruik te kunnen maken van het weiland. ,,De opheffing van de pacht was mede op ons verzoek", verklaart Sietsma. ,,Wij willen nu dat het gebied weer een maatschappelijke functie gaat vervullen. Dit was tot op heden lastig, mede vanwege het aanwezige vee."

ECOLOGISCH Volgens de directeur moet ook de 'ecologische kwaliteit' van het terrein nu stevig verbeteren. ,,Daarmee hopen wij dat er bijzondere en interessante flora en fauna terugkeert. Om dit te realiseren zullen wij niet té veel maaien en moet de grond verschralen."

AFSTEMMING Bang dat de organisatie van evenementen op het middenterrein roet in het eten gooien voor de ecologische ontwikkeling is Sietsma niet. ,,Het moet gewoon goed worden afgestemd. Er mag best 'af en toe' een tentje staan. Wij willen gewoon dat het terrein weer meer wordt benut."

KONINGSDAG Voorlopig zal de weide in ieder geval op 27 april worden opengesteld voor de Doornse Oranjevereniging, die daar op Koningsdag met de kinderspelen en vrijmarkt zal neerstrijken.