• De brandweer in Doorn rijdt vanaf nu met een vier-koppel in plaats van het voormalige zes-koppel.

  Gerrit Hardeman
 • Het uitrukken met een kleinere bezetting is een ingreep om levensvatbaar te blijven.

  Gerrit Hardeman
 • De brandweer in Doorn rijdt vanaf nu met een vier-koppel in plaats van het voormalige zes-koppel.

  Gerrit Hardeman
 • Het uitrukken met een kleinere bezetting is een ingreep om levensvatbaar te blijven.

  Gerrit Hardeman

'Met vier in plaats van zes'

DOORN Vanaf nu rijdt de brandweer vanuit Doorn bij een oproep met vier mensen op tankautospuit (TS-4) in plaats van de gebruikelijke zes. Volgens brandweercommandant Gerrit Hardeman is dit het gevolg van een gebrek aan vrijwilligers. Waar 24 man nodig zijn om als post altijd zes man te kunnen leveren, telt brandweerpost Doorn nu slechts zestien vrijwilligers. Het uitrukken met een kleinere bezetting is een ingreep om als post levensvatbaar te blijven en meteen een dringende oproep aan belangstellenden die de brandweer een handje willen helpen.

Corina Blommendaal

Wat eigenlijk nodig is, is een bevelvoerder, een chauffeur en vier manschappen achterin. Dat is de basisbezetting waarmee de brandweer uitrukt bij een incident. ,,Wij komen veel mensen tekort", vertelt Hardeman, commandant van de oudste brandweerpost (bijna 95 jaar) op de Utrechtse Heuvelrug.

,,Daarom gaan wij als eerste in deze gemeente rijden met een bezetting van vier man. Dat betekent dat we niet alles aankunnen en dat we datgene wat met een TS-6 wel zou kunnen, nu niet lukt. Onze klussen blijven bestaan uit brandbestrijding en reddingsacties, maar we zullen sneller om hulp van andere brandweerkorpsen moeten vragen. Het voordeel is dat we er mogelijk iets sneller kunnen zijn. Een nadeel is dat we bij grotere branden minder klussen meteen bij aankomst kunnen oppakken."

VERGRIJZING In ons land wordt op verschillende plaatsen gewerkt met de TS-4 samenstelling. ,,Je hoort daar wisselende geluiden over", zegt Hardeman. ,,Het is een operationele maatregel die we proberen toe te passen zolang we een tekort hebben aan personeel. Wij wijten dit tekort vooral aan de vergrijzing. Mogelijk hebben mensen ten onrechte het idee dat het brandweerwerk te zwaar is. Daarom hebben we filmpjes gemaakt waarin brandweervrijwilligers vertellen over hun reguliere werk en over hun werk voor de brandweer."

Deze filmpjes zijn te zien op www.vrubrandweer.nl/ietsvoorjou.

VOORUITGANG TECHNIEK Dankzij de vooruitgang van de blustechnieken en de voertuigen zijn er gelukkig minder mensen nodig dan voorheen. ,,Toen wij nog Brandweerpost Doorn waren, hadden we 32 vrijwilligers. Waar toen sowieso twee wagens nodig waren, is nu vaak één genoeg", legt Hardeman uit. ,,Nu zouden 24 mensen voldoende zijn om het hier goed te kunnen regelen. Maar dat betekent wel dat we nog acht mannen en/of vrouwen nodig hebben."

De overige brandweerposten zijn dichtbij, mocht er hulp nodig zijn. In Maarn/Maarsbergen is net een nieuwe kazerne geopend en daarnaast zijn er in Leersum, Amerongen en Driebergen posten.

JEUGDBRANDWEER IN DRIEBERGEN In Driebergen zijn 32 vrijwilligers en daar is ook een jeugdbrandweer.

,,Dat zijn jongens en meisjes vanaf twaalf jaar die in spelvorm leren om te gaan met het brandweervak. Jongens en meisjes uit Doorn kunnen zich daar aansluiten als ze het leuk vinden en overwegen bij de brandweer te gaan. Op deze manier hopen we ook nieuwe, jonge vrijwilligers te krijgen."