• Mvr Verkroost-Haak omringt met familie en Locoburgemeester Boonzaaijer

    Familie
  • 1984: Mvr Verkroost-van Bockel met familie o.a. de 100 jarige Mvr Verkroost-Haak met de Burgemeester

    Doornse Courant

tweede keer 100 in de familie

20-09-2019, 09:38 | Lezersnieuws | Fredrik

Mevrouw Verkroost-Haak heeft haar 100e verjaardag geviert in het Zorglocatie Oranjestein, Doorn, met bezoek van Locoburgemeester Boonzaaijer en de beste wensen ontvangen van Zijne Majesteit de Koning en Koningin, net zoals haar schoonmoeder die ook in Doorn in 1984 haar 101e verjaardag vierde.

Jeanne Jacoba Verkoost-Haak is op 19-9-1919 geboren te Rotterdam. Haar vader Matthijs Haak werkte voor Van Ommeren en woonde samen met haar moeder Frederika Roodenburg en twee zussen. Jeanne werdt opgeleid als Apothekers assistent. In 1944 gedurend de 2e Wereldoorlog ontmoete zij Christiaan Verkroost, een stam familie uit Utrecht. Hij speelde ook voetbal voor F.C Utrecht. Hij was druk bezig in de leiding van het Nederlands Verzet, was gevangen door de Duitsers in Rotterdam en maanden later bevrijd. Hij kwam toen ondergedoken in Rotterdam bij de ouders van Jeanne terecht. Jeanne en Chris werden verlieft en trouwde in Rotterdam op 2 Januari 1946 nadat hij terug kwam van Officiers training in Schotland. Helaas was hij kort na hun trouwdag weer vertrokken naar Indonesie als Kapitein en kwam pas 3½ jaar later terug. Jeanne werkte in tussen in een Apotheek terwijl zij zelf aan militair training mee deed met het verzoek om een plaatsing te krijgen naar Indonesie om haar man weer te zien. Helaas lukte het niet.

Jeanne beviel 2 zonen – Fredrik en Hans, beide getrouwd – en heeft nu 3 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. In 1960 vertrokten Chris en Jeanne naar Geneve, daarna enige jaren in Belgie, Engeland, Duitsland, Japan en weer Engeland. Jeanne bleef actief met vrijwillig werk om Nederlanders in het buitenlanden te helpen. Samen met Chris hebben zij ook veel Bridge prijzen gewonnen.

Na meer als 40 jaar wonend in het buitenland kwamen Chris en Jeanne terug naar hun vaderland als gepensioneerde. Zij woonde eerst 14 jaar in Park Boswijk te Driebergen-Zeist waar Chris in December 2003 is overleden. Sinds 2016 woont Jeanne in het Zorglocatie Oranjestein te Doorn.

Het is eigenaardig dat haar schoonouders – Willem Verkroost en Heilke Alida Verkroost-van Bockel – om de hoek in Huize Beatrix woonde. Het Doornse Courant rapporteerde in 1984 dat haar schoonmoeder haar 101e jaar vierde in Het Zonnehuis in begeleiding van de Burgermeester, Chris en Jeanne Verkroost en schoonzus Metje Lhomond-Verkroost.

Door de wereld heen heeft zij gereisd en is nu met goede zorg terug in Nederland op Oranjestein terwijl haar nalatenschap allen in Engeland wonen.