• Evelien Germeraad, Marco Marchal, Peter van Vulpen en Daniel Reincke voor 'De Wereld van Verschil', die zij als kroeg voor Leersum willen behouden.

    Edith Hazelzet

Megaloterij moet laatste kroeg van Leersum redden

LEERSUM Om 'De wereld van Verschil', als laatste kroeg van Leersum, voor het dorp te behouden, is de Stichting Jeugd en Jongerenwerk opgericht. Deze organiseert een megaloterij om met de opbrengst het café te kunnen exploiteren, zodat deze plek om samen te komen voor de Leersumse jeugd blijft bestaan.

Edith Hazelzet

Daniel Reincke kon niet aan de kant blijven staan en toekijken hoe het enige café van Leersum zou sluiten. Hij trommelde een aantal vrienden op en samen namen zij het initiatief om de 'De Wereld van Verschil' te redden. De zaak staat sinds juli 2017 om gezondheidsredenen te koop. ,,Het eetcafé van Marc en Suus is de laatste locatie in Leersum, die qua openingstijden en vergunningen een kroegfunctie heeft. En een kroeg vind ik echt een basisvoorziening in een dorp. Dat mag niet verdwijnen - voor mij is dit een principekwestie," aldus Reincke.

ECHT CONTACT ,,Je moet ergens een plek hebben waar de jeugd gezellig samen kan hangen. Waar je vriendengroep ongedwongen bijeenkomt, zonder te hoeven reserveren. Waar je zomaar binnenloopt en verrast kan worden door wie je tegenkomt. Een plek waar je elkaar echt ontmoet, zodat je niet alleen via je mobieltje contact hebt met elkaar."

VERHUREN De Leersumse ondernemer stond niet alleen in deze mening en zo ontstond de stichting Jeugd en Jongerenwerk Leersum, met als bestuur de hechte vriendengroep van Reincke: Evelien Germeraad, Marco Marchal en Peter van Vulpen. ,,We hebben samen geruime tijd zitten brainstormen hoe we de 'Wereld van Verschil' van en voor Leersum konden behouden. Uiteindelijk is het idee van de megaloterij geboren. Met de opbrengst gaan we het café verhuren aan een uitbater, die van het eetcafé een echt café gaat maken. We mogen als stichting natuurlijk geen winst maken. Het geld dat straks verdiend zal worden, gaat deels op aan onderhoud van het pand en deels vloeit het terug naar de jeugd in de vorm van activiteiten en evenementen. Zij mogen hiervoor dan ook zelf met initiatieven komen."

MEGALOTERIJ Het opzetten van een loterij is geen sinecure. Vanaf half november is het bestuur, behalve met het oprichten van de stichting, al druk met verkrijgen van een vergunning van de Kansspelautoriteit, afspraken met de notaris die de trekkingen gaat verrichten, het opzetten van het verkoopmodel voor de loten en het maken van een website inclusief online betalingen. ,,De loten zijn alleen te koop via onze site, anders werd de verkoop nog ingewikkelder. Loten kunnen nu al gekocht worden. We gaan ervan uit dat dat er twee soorten kopers zijn: Leersumers die het doel van de actie willen ondersteunen, en gelukzoekers die anders ook spelen in de Postcodeloterij en dergelijke."

De loten kosten 65 euro per stuk, maar daarvoor krijg je ook wat, aldus Reincke. ,,We verloten vier Audi's A1 Sportback en veertig reischeques van 250 euro, een prijzenpot van ruim een ton. Met 44 prijzen op slechts 12.000 loten heb je een winkans van maar liefst 1 op 273. Dat is vele malen hoger dan bijvoorbeeld bij de Staatsloterij. Je lot doet bovendien mee in elk van de vier trekkingen. Dus hoe eerder je koopt, hoe vaker je meedoet."

TREKKINGEN De trekkingen vinden plaats op 16 en 30 april, 14 mei en 4 juni 2018 op het kantoor van de notaris in Veenendaal. ,,Van de overhandiging van de sleutels aan de gelukkige winnaars van de auto's, en van de reischeques, zullen we een feestelijk moment maken." Reincke vertrouwt op een succesvolle afloop: ,,Het voorlopig koopcontract is al getekend. We willen met de actie laten zien, dat als je echt iets wilt, je dat samen voor elkaar kunt krijgen."

Info: leersumsemegaloterij.nl.