• Meester Tijmen doet graag gek. Hier met groep 3 van CBS Wilhelmina .

    Wilco Willemse

Meester Tijmen neemt afscheid

AMERONGEN Bijna iedereen in Amerongen kent meester Tijmen. Logisch, hij heeft een paar generaties Amerongers in de klas gehad. Meer dan veertig jaar is Tijmen van Oostenbrugge werkzaam geweest als leraar basisonderwijs op de Wilheminaschool. Dit is zijn laatste jaar, na de zomervakantie keert hij niet meer terug en kan hij gaan genieten van een welverdiend pensioen. Er wordt een knallend afscheid voor hem voorbereid door zijn collega's, ouders en de kinderen van de Wilheminaschool.

Wilco Willemse

Veertig jaar in het onderwijs komt vaker voor, maar op één en dezelfde school, dat is een zeldzaamheid. ,,Het ging vanzelf", aldus Van Oostenbrugge. ,,Eerst werkte ik een half jaar in Vianen en toen kwam ik hier terecht. Er werd me zelfs een huis aangeboden. Daar woon ik nog steeds, de mooiste plek van Amerongen, aan de dijk. En als de school en de baan je bevallen, waarom zou je dan weggaan? Het helpt ook dat de Wilhelminaschool vaak voorloper is en altijd meegaat met de nieuwste ontwikkelingen. Geen jaar is dan hetzelfde en je blijft jezelf ontwikkelen. Dat is wat ik hier veertig jaar met heel veel plezier heb gedaan."

VOOR DE KLAS Tussendoor was Van Oostenbrugge ook adjunct: ,,Maar daar is onze school eigenlijk te klein voor. De beschikbare uren geven we liever aan goede leerkrachten. We hebben hier een fantastische directeur die het prima alleen kan. En eigenlijk vind ik het voor de klas veel leuker. Jarenlang had ik mijn vaste groepen. Heel vaak een groep 8, hartstikke leuk. De schooltijd met ze afsluiten, met ze op schoolkamp, de eindmusical. Maar er was ook altijd de spanning van de eindtoets en het schooladvies. Ouders worden steeds mondiger en soms viel die uitslag wel eens tegen. Ik heb ook lang de middenbouw gedaan. Ook leuk, kennismaken met vakken als aardrijkskunde en geschiedenis."

Collega Edith van Ginkel valt hem bij: ,,Tijmen als geschiedenisleraar gaan we echt missen. Hij kan prachtig vertellen en meerdere keren per jaar werd de pauze gebruikt om zich uit te dossen als Romein of als ridder. Kinderen vonden dat altijd prachtig. We gaan Tijmen sowieso missen. Hij is een fantastische collega. Altijd vrolijk en vriendelijk. Kundig ook en ervaren. Dat is heel prettig binnen een schoolteam."

VERANDEREN Van Oostenbrugge heeft veel zien veranderen in al die jaren voor de klas: ,,We werden opgeleid om klassen te draaien en eenmaal voor de klas, blijkt dat zo'n klas bestaat uit allemaal individuele leerlingen. Met hun eigen tempo in ontwikkeling en hun eigen behoeften. Kinderen die onder of juist boven de maat presteren of kinderen die meer aan hun hoofd hebben dan school. Dat vond ik het meest lastige, kinderen die een vervelende thuissituatie hadden. Door bijvoorbeeld scheiding of opvoedingsmoeilijkheden. Nakijkwerk kan ik op school laten liggen, maar die problemen neem je altijd mee naar huis."

KNALLEND AFSCHEID Collega's vinden dat Van Oostenbrugge een knallend afscheid verdient. Edith van Ginkel zit in de feestcommissie die het afscheid organiseert: ,,Op 31 mei komt er een grote circustent op De Laan te staan. Groep 4 tot en met 7 hebben daar hun schoolreis en maken een circusvoorstelling. Tijmen wordt de spreekstalmeester, een rol die hem op het lijf geschreven is.

De kinderen blijven allemaal slapen en de dag daarna is het echte afscheidsfeest voor Tijmen. Overdag met alle kinderen en van 16.00 uur tot 18.00 uur is er dan een receptie. Iedereen die Tijmen kent is daar welkom. 's Avonds is het afscheid met collega's."