• Wethouder Jan Willem van Dongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) treedt terug.

    Archief BDUmedia

Meerderheid gemeenteraad: 'geen nieuwe, vierde wethouder'

HEUVELRUG De meerderheid van de gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug wil in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 verder met drie wethouders. Sinds de bekendmaking van het vertrek van D66-wethouder Jan Willem van Dongen laaide de discussie op binnen de gemeenteraad of er binnen B&W een nieuwe D66-wethouder moet worden aangesteld. ,,Nee", stelt een meerderheid, gesteund door de drie nog zittende wethouders, die denken de resterende periode prima met het huidige team te kunnen afronden. Het definitieve besluit vindt plaats op 8 juni, aangezien Van Dongen officieel nog tot begin juni 'in dienst' is.

 

Marc Satijn

 

Voorafgaand aan de discussie donderdagavond gaf de D66-fractie al te kennen een nieuwe kandidaat voor ogen te hebben voor de rol van een nieuwe wethouder: D66-raadslid Hugo Prakke. Een voorstel dat stuitte op kritiek vanuit onder andere de SP-fractie. ,,Ik verbaas mij over deze volledige openheid van de fractie. Ze maken -nog voordat het besluit door ons als gemeenteraad is genomen of wij met drie of vier wethouders verder willen- al hun kandidaat bekend voor het wethouderschap. Een bijzondere manier van werken…"

 

COLLEGE Aangezien Van Dongen al eerder enkele maanden uit de roulatie was vanwege dezelfde gezondheidsproblemen, werd het huidige college al in eind 2016 gedwongen zijn taken te herverdelen. Iets wat ze sterkt in het idee dat ze met z'n drieën prima verder kunnen gaan. Volgens wethouder Henk Veldhuizen (CDA) ziet het College de komende periode voor een nieuwe wethouder -tot de gemeenteraadsverkiezingen- in twee delen: een inwerkperiode en 'de periode daarna'. ,,Daarnaast moet diegene ook nog maar zijn of haar plaats vinden binnen het team. Op zijn vroegst is de nieuwe kandidaat dan in september operationeel", aldus Veldhuizen, die aangeeft dat het College normaal in het laatste half jaar van de raadsperiode ook geen grote beslissingen meer voorlegt aan de raad. ,,Iets wat ook nu niet meer in de planning zit..."

 

Hans Waaldijk van de Fractie Open was één van de weinigen die geen directe voorstander was van het naar drie terugbrengen. ,,Wij willen onze ambities vasthouden. We rollen niet langsgaan aan bergafwaarts richting de verkiezingen… dus ook in het laatste jaar zijn we aan zet om het vastgestelde Raadsbrede Programma uit te voeren. Ze zouden het met z'n drieën kunnen doen, maar als wij onszelf serieus nemen, moeten wij dan niet overwegen of er een wethouder in kan schuiven om meer groene balkjes te maken in dit programma", aldus Waaldijk.

 

GEEN INBRENG D66-Raadslid Erwin Kamp gaf na aanloop van de discussie aan -naar aanleiding van de gehoorde stellingnames- dat de partij niet met een inbreng van een vierde wethouder te komen. ,,Dat zou -gezien de discussie- niet logisch zijn en een persoon schade toebrengen." Het ziet er naar dan ook uit dat vanaf 8 juni het B&W bestaat uit één burgemeester, één gemeentesecretaris en drie wethouders, in plaats van vier.

 

Een uitgebreid interview met terugtredend wethouder Jan Willem van Dongen is te lezen in de abonneekrant van vrijdag 26 mei 2017.