• Jeroen van der Veer

Maupertuus houdt sponsorloop

DRIEBERGEN De particuliere school Maupertuus in Driebergen gaat een sponsorloop houden om geld in te zamelen voor Stichting Hersenaneurysma. Voor veel Nederlanders is hersenaneurysma relatief onbekend en mede daarom wil de school daar aandacht voor vragen. ,,Er moet meer onderzoek naar gedaan worden en door middel van onze inzet willen wij ons steentje bijdragen aan het versnellen van dat proces."

Jeroen van der Veer

Een aneurysma in de hersenen is het best te omschrijven als een plaatselijke verwijding of uitstulping van een (hersen)slagader. Als de verwijding toeneemt, kan het scheuren en dit kan ernstige gevolgen hebben.

Om voor deze aandoening nog meer aandacht te genereren zet Reinier van Kuyk zich in voor Stichting Hersenaneurysma patiënten Platform. Diezelfde Van Kuyk is medeoprichter van Maupertuus en zo werd de link tussen beiden afgelopen periode gelegd. In 2017 verliet Van Kuyk de school en nam zijn dochter Heleen Nauta samen met Mariët de Gooijer de leiding over. De twee zullen door deze sponsoractie opnieuw met elkaar samenwerken.

SPONSORLOOP ,,Elk jaar houden wij op deze school een sponsorloop", aldus Nauta. ,,Daar verbinden wij een goed doel aan en dit jaar is gekozen voor Stichting Hersenaneurysma. Wij beseffen dat dit voor veel mensen onbekend is en daarom komen ook twee personen naar onze school om de leerlingen er uitleg over te geven."

Zo zal bijvoorbeeld Paut Greebe, verpleegkundig specialist op het gebied van SAB, duiding gaan geven en zal het voor de kinderen duidelijker worden voor welk doel ze straks de sponsorloop houden. ,,Wij hebben hier leerlingen van diverse leeftijden en daar zal de voorlichting ook op aangepast worden", benadrukt Nauta.

De sponsorloop zal gehouden worden op en rondom het eigen terrein. Net als afgelopen jaren zullen de deelnemers over diverse obstakels moeten klimmen en klauteren, om zo zoveel mogelijk rondjes te lopen. Uiteindelijk hoopt Maupertuus hier een mooi bedrag mee op te halen om onderzoek naar hersenaneurysma te versnellen. ,,Vorig jaar hadden we bijna drieduizend euro opgehaald."

DERTIGJARIG BESTAAN In het bijzondere jaar voor Maupertuus is de loop een van de hoogtepunten. De particuliere school, die er is voor kinderen met leer- en/of ontwikkelingsproblemen, viert dit kalenderjaar zijn dertigjarig bestaan en wil op verschillende momenten groot uitpakken.

,,Het gaat goed met ons", zegt Nauta trots. ,,Wij bieden hier onderwijs en zorg ineen en dat zorgt ervoor dat bepaalde leerlingen niet buiten de boot vallen. We zijn hier met veertig vakmensen actief en hebben een kleine honderd leerlingen. Je kunt dus veel individuele begeleiding bieden."

REÜNIE In de afgelopen dertig jaar heeft de school diverse leerlingen en zijn ouders zien komen en gaan. Omdat het haar verjaardag wil vieren, hoopt Maupertuus dat juist zij op zaterdag 14 april tussen 14.00 uur en 17.00 uur naar de reünie komen op de Horstlaan. ,,Het lijkt ons heel leuk om met z'n allen weer bij elkaar te komen en roepen de mensen dan ook op om er een gezellige dag van te maken."

Meer informatie of beide acties is te vinden op de Facebook-pagina van Maupertuus.