• Marc Satijn
  • Mark Bouwhuis maakt uitstapjes met Frans als vakantiebaan

    Eigen foto

Mark doet vakantiewerk als 'personal assistant'

DOORN De zomervakantie is voor veel jongeren bij uitstek dé periode om extra geld te verdienen met een bijbaantje. Waar de één tijdelijk in de horeca gaat werken, verblijft de ander betaald in het buitenland. De 19-jarige Mark Bouwhuis pakt het deze zomer heel anders aan en vervult zelfs een maatschappelijke rol: hij is 'Personal Assistant' van Frans, die rolstoelafhankelijk is.

Marc Satijn

 

,,Normaal werk ik bij Happy Garden in Doorn, waar ik geregeld een praatje maak met de gasten", vertelt Mark, die op een dag Frans en zijn dochter op bezoek kreeg in het restaurant. ,,We raakten met elkaar aan de praat, waardoor hij erachter kwam dat ik 'Maatschappelijke Zorg' studeer, vrijwilligerswerk heb gedaan bij Bartimeus en een rijbewijs heb."

 

NEE Deze drie punten bij elkaar waren voor Frans reden om Mark te vragen als zogenaamde P.A.: iemand die af en toe met hem op pad kan om leuke dingen te gaan doen. Frans heeft namelijk de ziekte Multiple Sclerose (MS) en is hierdoor enkele jaren geleden rolstoelafhankelijk geworden. ,,Eerst heb ik nog nee geantwoord op zijn vraag. Met karate op zaterdag, doordeweeks lange dagen op school en huiswerk was het qua tijd lastig. Maar later bedacht ik me en leek het mij een leuke vakantiebaan."

 

VERRUIMING Door als P.A. aan de slag te gaan 'verruimt' Mark Frans' levenswereld. ,,Binnen Doorn is hij met zijn rolstoel vrij mobiel, maar een uitje naar een dierenpark of Scheveningen is lastig. Toch was het voor Mark in de eerste instantie best raar om aan het werk te gaan als een ware Personal Assistant.

,,Maar nu klikt alles: we hebben dezelfde humor. Een beetje cynisch, maar droog..." Het 'vakantiebaantje' sluit voor Mark mooi aan bij zijn opleiding. Toch was het nog niet zo vanzelfsprekend dat hij ooit de zorg in zou gaan. ,,Met iedereen kan je 'normaal' praten, maar veel mensen vinden het eng als iemand in een rolstoel zit. Zo was ik zelf vroeger ook een beetje", aldus Mark, die door zijn vrijwilligerswerk bij Bartimeus 180 graden is veranderd. ,,Mensen hebben snel vooroordelen, maar die zijn lang niet altijd juist...".

 

TOEKOMST Ondanks dat Mark nu het tweede jaar van zijn opleiding ingaat,  weet hij nog niet goed wat hij later wil gaan doen. ,,Ik kan mijzelf gaan richten op specifieke doelgroepen, maar gehandicaptenzorg lijkt mij ook erg leuk", aldus Mark, die de komende tijd door stages zijn route wil uitstippelen. Over vier jaar hoopt hij in ieder geval een eigen huisje te hebben. ,,En wellicht ga ik nog wel doorstuderen..."

 

De komende tijd is Mark in ieder geval veel bij Frans te vinden en gaan ze samen veel leuke dingen doen, ondanks dat dit maar voor één of twee dagen per week is. ,,Vakantie is voor mij wel echt vakantie, dus ik wil geen vijf dagen werken", aldus Mark, die zelf ook nog met vrienden weg gaat. ,,Ik vrees alleen dat ik na de vakantieperiode niet zomaar afscheid kan nemen van Frans, dus in mijn vrije dagen en vakanties zal ik nog wel vaker bij hem op bezoek gaan."

 

OPROEP Naast het werk van Mark zijn er nog vele andere vakantiebaantjes die bijzonder zijn.

Ben of ken jij iemand die ook een leuk of uniek vakantiebaantje heeft? Tip ons dan per e-mail via dekaap@bdu.nl en wie weet staat dat verhaal dan volgende week in deze krant.