• Eigen foto

Marjan van den Dorpe schrijft boek over de regio

HEUVELRUG Marjan van den Dorpe, oud-correspondent van Nieuwsblad De Kaap, heeft onlangs een boek geschreven over de regio zuidoost Utrecht. Het boek draagt de naam 'Beleef het opnieuw op de Heuvelrug' en wordt uitgegeven door Bravenewbooks, een onderdeel van Bol.com.

Van den Dorpe heeft tien jaar lang als correspondent Leersum voor De Kaap gewerkt. In die periode heeft ze, buiten haar werk als correspondent om, in diezelfde krant ook een eigen rubriek gehad onder de naam 'Beleef het opnieuw'. Deze rubriek was een interactie met de lezers. De rubriek bestond uit twee delen. In 'Wie weet meer" werd een oude foto centraal gezet. Alle informatie die op dat moment over de foto bekend was, werd erbij gezet en aan de lezers werd gevraagd om meer informatie. Zoveel als maar mogelijk was. Wie bijvoorbeeld op de foto stonden, de aanleiding waarom deze genomen was enzovoort.

In deel twee, onder de naam 'Beleef het opnieuw', werd de week erop del binnengekomen informatie verwerkt

FEEST Van den Dorpe: ,,Ik kreeg vaak veel meer informatie dan ik in de rubriek van 1.600 lettertekens kwijt kon. Soms kwamen mensen bij mij aan de deur met ingelijste foto's, oude boeken en schilderijen. Het was echt een feest om met 'mijn' lezers te mogen werken. Ook kreeg ik zelfs reacties uit Groningen of Limburg. Daar woonde dan familie van iemand hier uit de regio. De krant was dan opgestuurd met de vraag of zij soms meer wisten te vertellen. En vaak konden ze dat. Zo hebben we menig foto kunnen voorzien van namen en gegevens en daar was onder andere de Oudheidkamer in Doorn maar al te blij mee."

Alle gegevens die Van den Dorpe niet in de rubriek kwijt kon, bewaarde ze. Twee keer per jaar kreeg ze een pagina in de krant om nagekomen reacties kwijt te kunnen, maar nog steeds bleven hele verhalen op de plank liggen.

Van den Dorpe: ,,Er waren mensen die mij hun verhaal vertelden en dat bleek veel te lang voor de krant. Maar ook veel te interessant om nooit gepubliceerd te worden en zo ben ik op het idee gekomen om deze verhalen te bundelen tot een boekje."

De oud-burgemeester van Leersum Cokkie Feith en huidige burgemeester van de Utrechtse Heuvelrug de heer Naafs hebben beiden een voorwoord geschreven. Het boek wordt uitgegeven door Bol.com en heeft het ISBN nummer: 9789402162356.

,,Het is nu nog alleen te verkrijgen bij elke boekhandel onder vermelding van het ISBN nummer en via de Bruna en Ako. Later zal het zeker ook te bestellen zijn via Bol.com zelf, maar deze heeft door interne problemen moeite met de hard-cover", besluit ze.