• De vijftien gouden majorettes van EMM poseren nog één keer in hun eigen clubgebouw.

Majorettes EMM Europees kampioen Show Twirl 2017

LEERSUM Europees kampioen Showtwirl Juvenile Corps met accessoires, dat is het onderdeel waarop de majorettes van EMM gisteren in Almere de gouden medaille pakten. Het muziekgedeelte van de vereniging was supertrots en onthaalde de vijftien meisjes op een spontaan concert.

De aankomst bij EMM was iets minder spectaculair dan vorig jaar, na de bronzen medaille in Engeland. Toen werd de 'spelersbus' in Leersum begeleid door de brandweer. Nu het EK in eigen land was, stapten de gouden majorettes met hun aanhang gewoon uit de auto op De Dam. De oranje sliert van meisjes hief nog even het strijdlied aan op weg naar het clubgebouw: ,,De Nederlandse troepen, die staan op de vloer. Om eerste te worden, want de anderen kunnen geen ..." Binnen wachtte het muziekcorps van EMM dat met up-tempo nummers een kleine polonaise uitlokte.

PANIEK Elfhonderd majorettes uit veertien landen deden mee aan de Europese kampioenschappen Show Twirl in Almere. Er werd gestreden in vier disciplines met ieder twee tot drie leeftijdscategorieën. EMM werd Europees kampioen in Accessories Corps Juvenile met een team van gemiddeld 11,9 jaar oud. De medaille-oogst van de Nederlandse equipe was ongekend: vier keer goud, zes keer zilver en vijf keer brons. De saamhorigheid onder de Nederlandse toeschouwers was groot, vertelden de meegereisde supporters. Sabine van Helden, trainster van EMM, beaamt dit. ,,Als je tijdens de wedstrijd iets moeilijks doet en het gaat goed, dan juichen alle Oranjefans. Er is geen concurrentie." Die was er wel op de vloer. ,,We waren maar met vier teams op dit onderdeel, maar de anderen waren zo goed dat ik er een beetje paniek van kreeg toen ik hen bezig zag," vertelt Van Helden, die zelf als oudste lid ook deel uitmaakt van het EMM-corps.

Dat ze alle tips die zij vorig jaar kreeg van de bondscoach, goed had verwerkt in de nieuwe show, bleek uit de hoogste score en het juryrapport. ,,We kregen de meeste punten voor het design van de routine, de inhoud en het vloergebruik," citeert de trotse trainster.

RECORDTEMPO Aangezien zij zelf meedeed, was haar moeder Gerda van Helden op papier de coach. Ruim 25 jaar trainde zij EMM totdat ze in januari het stokje overgaf aan Sabine. Samen maakten zij na het vorige EK het nieuwe nummer in recordtijd. ,,Eigenlijk was het te kort dag, maar iedereen ging ervoor: de meiden, de ouders, en dus wij ook." De ouders maakten alle accessoires en decorstukken voor het nummer, dat zich afspeelt op een schoolkamp. Van een grote gele schoolbus, uniformen, een tent, tot een kampvuur met marshmallows. Het harde werken werd in maart al beloond met de Nederlandse titel. ,,Sindsdien zijn we door hard trainen nog verder gegroeid, met dit prachtige resultaat," aldus een stralende Sabine van Helden.

Zij was met twee medailles behangen; met een team uit Heemskerk won zij ook nog een bronzen plak. Coach zijn en zelf meedoen is een lastige combinatie tijdens de wedstrijd: ,,Natuurlijk zie je wel wat, maar het is lastig om in te schatten hoe je het als geheel doet. Dus de uitslag was spannend." Voor Gerda van Helden is de cirkel nu rond: ,,We hebben met EMM drie keer meegedaan aan een EK en alle kleuren medailles gehaald. Voor mij is het af. Ik had vooraf een wijntje koud gelegd voor het geval dat. En daar ga ik zo lekker van genieten." Rond half elf verlieten de majorettes een voor een het spontane feestje, moe van de lange wedstrijddagen vol indrukken en spanning. Maar moe of niet, naar school gaan ze maandag - met hun gouden medaille om. Waar een klein dorp groot in kan zijn.