• Alle deelneemsters en juryleden schaarden zich om de winnares.

    Pander Roskam

Maira Koens door naar halve finale voorleeswedstrijd

AMERONGEN Toeval natuurlijk, maar bij de regiofinale van de Nationale Voorleeswedstrijd op wereldvrouwendag (8 maart) waren er uitsluitend dames te vinden op het podium. Negen deelneemsters die elk vijf minuten voor mochten lezen uit een boek naar keuze. Simone Gijben presenteerde de middag, in de dorpszaal van Allemanswaard. Kinderboekenschrijfster Marije Koopmans, Truus van Manen, servicemedewerker van de bibliotheek Veenendaal en Wil Kosterman, wethouder van de gemeente Wijk bij Duurstede hadden als juryleden een zware dobber aan deze wedstrijd.

Pander Roskam

 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken. Na de regionale volgt er nog een provinciale finale en de nationale voorleeskampioen wordt gekozen op 17 mei. Die dag nemen de twaalf provinciale kampioenen uit groep 7 en 8 het op tegen elkaar. Ter aanmoediging worden de klassen van de kandidaten opgehaald en thuisgebracht. De winnaar krijgt een wisseltrofee voor de school, een eigen trofee, boekenbonnen en mag zich een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum noemen.

Met de wedstrijd wil de Stichting Lezen kinderen te motiveren om te lezen en het hun enthousiasme voor kinder- en jeugdboeken aan te wakkeren.

 

OORDEEL De jury had een aantal punten om rekening mee te houden bij het eindoordeel. Belangrijk is natuurlijk dat de luisteraar wordt meegesleept in het verhaal. Duidelijk, rustig en verstaanbaar spreken is van belang, net als het leggen van de nadruk op de goed plaats. Het tempo dient afgewisseld te worden waar nodig. Het juiste stemgebruik, maar ook het overbrengen van emotie en de keuze van het fragment wegen mee in het juryoordeel.

Eigenlijk onderdelen waarin alle kinderen het prima deden. Niet verwonderlijk natuurlijk want alle kandidaten waren al kampioen van hun eigen school geworden in de voorrondes. Veel klasgenoten van de kandidaten hadden spandoeken gemaakt om hun schoolkampioen aan te moedigen.

 

KAMPIOEN De meisjes uit Leersum, Maarn, Elst, Rhenen, Veenendaal en Wijk bij Duurstede kozen mooie verhalen die het publiek vaak nog niet kende. Schrijvers Roald Dahl en Tosca Menten waren het best vertegenwoordigd. Winnares Maira Koens van de Daltonschool Elst koos voor een fragment uit 'Lena Lijstje' van schijfster Francine Oomen. Een lastig boek om voor te lezen vanwege de nauwe band tussen tekst en tekening. Gezien het gegrinnik tijdens het voorlezen was het compliment van de jury voor de timing van Maira, dan ook niet verbazingwekkend. Daarnaast noemde de jury, de rust die ze wist te bewaren terwijl ze tempo wist te maken wanneer nodig, haar overtuigingskracht en het feit dat ze het publiek van begin tot eind wist te boeien.

Alle deelneemsters kregen een oorkonde en een 'Goody Bag', Maira werd ook nog beloond met een boekenbon uit handen van Liesbeth Versteeg van Bibliotheek Z-O-U-T.