• ANP JEROEN JUMELET

'De pinautomaten moeten blijven'

HEUVELRUG Inwoners van Maarn lijken zich voorlopig nog geen zorgen te hoeven maken over het verdwijnen van de enige geldautomaat in het dorp. Over de toekomst van de pinautomaat aan de Raadhuislaan gonsde het de afgelopen weken van geruchten in het dorp. Maar burgemeester Frits Naafs wijst sluiting van geldautomaten van de hand. Hij zei dat afgelopen donderdag in de gemeenteraad.

Michiel Schaaij

Naafs is in overleg met Geldmaat in Weesp. Dat bedrijf is marktleider op het gebied van contant geld. Uit angst voor een mogelijke plofkraak ziet Naafs wel graag dat de Maarnse geldautomaat verplaatst wordt naar een veiliger locatie. Hij reageerde hiermee op vragen van D66-raadslid Carmen Rietdijk. Zij wees op het belang van de geldautomaat voor ouderen, jongeren, digibeten, toeristen en ondernemers. 

PLOFKRAAK De pinautomaat in Amerongen wordt volgens Naafs niet meer op dezelfde locatie teruggeplaatst. Een recente plofkraak zorgde voor grote schade aan een woning. Bovendien was er een explosief in die geldautomaat achtergebleven. ,,Als dat tot ontploffing was gekomen, was de schade nog veel groter geweest", aldus de burgemeester. Amerongers die contant geld nodig hebben, kunnen nu terecht bij de supermarkt aan de Koenestraat.

BRUTAAL In de hele gemeente moeten geldautomaten op een veilige locatie staan, vindt Naafs. Daarom wordt per dorp nu een scan gemaakt van huidige en alternatieve locaties. Dat onderzoek wordt binnenkort afgerond en tijdens een overleg tussen Geldmaat en de burgemeester besproken. ,,Eigenlijk gaat de gemeente niet over het pinautomatenbeleid van de banken, maar ik ben toch maar zo brutaal geweest om dat overleg aan te vragen."

SANERING De veiligheid rond de Heuvelrugse geldautomaten staat daarbij voorop. ,,Ik probeer daarbij zo maximaal mogelijk mijn zin te krijgen", aldus de burgemeester. D66 liet de zorgen over de Maarnse pinautomaat op de raadsagenda zetten, omdat drie grote banken overstappen naar Geldmaat. De partij vreest dat die overgang gepaard zou kunnen gaan met een sanering van geldautomaten in dorpen zoals Maarn.