• Foto: Paul Nolens/BDU

'De belbus moet elektrisch'

HEUVELRUG De door Heuvelrugse vrijwilligers bemenste belbussen zouden eigenlijk elektrisch moeten zijn. Dat vindt zorgwethouder Hans Waaldijk (Open). Hij gaat er bij welzijnsorganisatie Meander Omnium in Zeist op aandringen, om over te stappen op elektrische voertuigen. Mits dat realistisch is, zegt hij erbij. 

Michiel Schaaij

SCHADELIJK Eén van de drie belbussen die Meander Omnium in Utrechtse Heuvelrug inzet, is aan vervanging toe. Waaldijk is voorstander van een duurzame oplossing. Zo wordt voorkomen dat er in een milieuschadelijke dieselbus wordt geïnvesteerd, terwijl er een elektrisch alternatief bestaat. Het college werd op de vervanging geattendeerd door één van de belbuschauffeurs.

SENIOREN De wethouder wil dat Meander Omnium en andere met de gemeente verbonden organisaties, de lat hoger leggen op het gebied van duurzaamheid. De drie Heuvelrugse belbussen zorgen voor vervoer van deur tot deur, met name voor  senioren en inwoners met fysieke beperkingen. Die kunnen vaak moeilijk gebruik maken van het reguliere openbare vervoer. 

SUBSIDIE Dankzij de belbus kunnen de betreffende inwoners onder andere winkelen, naar de markt en naar de bank of de bibliotheek. Wethouder Waaldijk noemt de belbus ,,een belangrijke laagdrempelige voorziening met een hoog maatschappelijk effect". Hij zegt dat de subsidie voor de belbus daarom niet voorkomt op de bezuinigingslijstjes van het college.