• De Brandweer Maarn-Maarsbergen verrast Reinaerde Dagcentrum De Regenboog.

    Hanny van Eerden

Cheque voor bouw van nieuwe werkplek

MAARN Brandweer Maarn-Maarsbergen heeft afgelopen vrijdagmiddag een verrassingsbezoek gebracht aan Reinaerde Dagcentrum De Regenboog in Maarn. Daar heeft Geurt Versteeg de begeleiders van De Regenboog een cheque van duizend euro overhandigd. Het geld is afkomstig van de jaarlijkse oliebollenactie die de brandweer op 31 december heeft gehouden. De Regenboog besteedt de donatie aan de bouw van een tuinhuis.

Hanny van Eerden

Reinaerde Dagcentrum De Regenboog in Maarn is sinds kort aan de slag met het op aanvraag bouwen van insectenhotels. De eerste acht bestellingen zijn al binnen. Zo wil het dagcentrum zowel particulieren als ondernemers helpen om de noodzakelijke biodiversiteit rond hun woning en bedrijfspand te creëren.

De Buitengroep van De Regenboog zaagt en timmert de fors formaat insectenhotels vooralsnog in de eigen keuken in elkaar, volgens begeleider Jelke Fokkinga. ,,Een afzonderlijke werkplek is dus welkom," zegt hij. ,,Daarom sparen we voor een tuinhuis. We zorgen voor verwarming én voor een veranda voor de Beleefgroep. Dit tuinhuis is straks niet alleen geschikt voor knutselwerk, maar bijvoorbeeld ook voor muziekactiviteiten."

HERGEBRUIK Extra ruimte is ook nodig voor de opslag van de bouwmaterialen. Fokkinga: ,,Die materialen komen overal vandaan. Zo halen we gezamenlijk afgebroken takken en andere natuurlijke materialen uit de bossen en struinen we regelmatig afvalcontainers in de buurt af. We houden in de gaten wie er start met een verbouwing. Afvalhout en andere materialen die zich lenen voor hergebruik halen we op, zodra we een seintje krijgen. Daarmee bouwen we niet alleen de insectenhotels, maar ook ons toekomstige tuinhuis."

DONATIE BRANDWEER Uit waardering voor dit initiatief bracht de Brandweer Maarn-Maarsbergen vrijdagmiddag de cliënten van De Regenboog het verrassingsbezoek. Bij aankomst klom een aantal onder hen klom meteen enthousiast in de tot pal voor hun deur gereden brandweerauto. Ten overstaan van de groep overhandigde Geurt Versteeg hun begeleiders de cheque. Daarmee brengt de brandweer de nieuwe werkplek een stuk dichterbij. ,,Deze mensen staan midden in de maatschappij, spelen in op wat er leeft en leveren hun bijdrage, net zoals wij," zegt Versteeg. ,,Zij doen dat goed."

Vorig jaar verraste de Brandweer Maarn-Maarsbergen de Stichting Hartekind. Het geld voor de tweede cheque is opnieuw afkomstig van door de brandweer gebakken oliebollen op 31 december. Versteeg: ,,We verkopen de laatste jaren zo veel oliebollen dat de opbrengst hoger is, dan het bedrag dat onze vereniging nodig heeft." Versteeg, die al twee jaar zitting heeft in het verenigingsbestuur van de Brandweer Maarn-Maarsbergen, volgde onlangs Wim Veldhuizen op in de functie van voorzitter. De ideeën voor een goed doel komen uit de gelederen van de brandweervereniging zelf.

DIRECT BESTELLEN Wie ook een bedrag wil doneren, of een insectenhotel wil bestellen kan telefonisch contact opnemen, of terecht in de Regenboogwinkel aan het Trompplein 2 in Maarn. In de nieuwe winkel zijn onder andere ook handbeschilderde vogelhuisjes te koop.

De Regenboog is verder op zoek naar fondsen en naar handige vrijwilligers, die af en toe een dag(deel) willen meehelpen met de opbouw of afwerking van het tuinhuis. De begeleiders zijn bereikbaar via het nieuwe telefoonnummer: 033-2868500. (regenboog@reinaerde.nl)