• Politie

'Maatregelen overlast rondom AZC Leersum'

HEUVELRUG Gemeente Utrechtse Heuvelrug, COA en politie herkennen naar eigen zeggen 'de signalen van overlast van enkele bewoners rondom de bushalte bij het AZC in Leersum'. Dat schrijft de gemeente Utrechtse Heuvelrug in een persbericht. ,,We nemen deze signalen zeer serieus en roepen mensen op deze signalen te melden bij de politie, zodat gemeente, COA en politie hier iets aan kunnen doen. Er is regelmatig regulier overleg tussen deze partijen over het reilen en zeilen van het AZC, zo ook over deze signalen van overlast."

,,Met gemeente, politie, COA, Immigratie- en Naturalisatiedienst, Dienst Terugkeer en Vertrek en OM (het lokale casusoverleg) bespreken we wie er overlast veroorzaakt en wat we er aan doen. COA spreekt de asielzoekers aan, kan boetes opleggen of in een uiterst geval een locatieverbod of de bewoner overplaatsen naar de extra begeleidings- en toezichtlocatie."

Ook wordt volgens de partijen in het lokale casusoverleg besproken welke bewoners overlast veroorzaken, zodat hun dossier voorrang krijgt bij de behandeling van de asielaanvraag. ,,De politie doet op basis van aangiftes strafrechtelijk onderzoek. De leefbaarheid en veiligheid in en om een opvanglocatie staat bij het COA hoog in het vaandel. Er is 24 uur per dag beveiliging in en om de locatie aanwezig. Naar aanleiding van de signalen van de overlast bij de bushalte zal de beveiliging het toezicht tijdelijk uitbreiden en ook de bushalte meenemen in de reguliere rondes. Gemeente, politie en COA blijven met elkaar in overleg over meer structurele maatregelen."