• Marc Satijn

Maartenskerk presenteert nieuw seizoen

DOORN De Doornse Maartenskerkgemeente presenteert ook dit jaar vol trots het seizoensaanbod in een 24-pagina's groot magazine. Met het thema 'Zou je niet eens opstaan?' zijn dominee Teun Kruijswijk Jansen en organisator Marjoke Limpens er van overtuigd ook in het seizoen 2017-2018 een progamma te hebben neergezet dat zowel voor gemeenteleden als mensen van buitenaf interessant is.

Marc Satijn

 

Het thema 'Zou je niet eens opstaan' wordt door de organisatie doorgetrokken vanuit vorig seizoen. ,,Het was nog niet uitgeput", aldus Limpens. ,,We konden ook dit seizoen weer veel sprekers, films en voorstellingen koppelen aan dit thema. Zo komt er onder andere een ambassadeur langs van Litouwen, die vertelt over de behandeling van minderheidsgroepen binnen dat land. Vanuit meerdere hoeken wordt er dus benadrukt waar men voor staat."

 

LUTHER Niet alleen het thema, maar ook het Lutherjaar zal centraal staan binnen het programma. ,,Het is dit jaar 500 jaar geleden dat Luther zijn stellingen op de deur heeft geklopt", legt Kruijswijk Jansen uit. Mede daarom vertoont de organisatie eind oktober de film 'Luther' -voorafgegaan door een orgelimprovisatie- en zal er op 27 oktober een muziekvoorzieningen zijn in het teken van dit onderwerp. ,,Dat vind ik direct één van de mooiste onderdelen uit ons programma", vertelt Limpens. De voorstelling vertolkt een muzikale monnik en een protestantse Non, gekleed in historische kostuums met muziek uit de tijd van Luther.

 

DIERENDAG Kruijswijk Jansen is vooral trots op de presentatie van diverse prachtige natuur- en dierenfoto's die op 4 oktober zal plaatsvinden in de Koningshof te Doorn. ,,Jan van de Greef zal dan de mooist natuurfoto's tonen met zijn eigen bijbehorende verhaal. Foto's die goed zijn voor internationale prijzen", aldus de dominee, die deze presentatie aanduidt als laagdrempelig. ,,En dat op Wereld Dierendag, de dag van Franciscus."

 

Naast voorstellingen en presentaties zullen er ook dit seizoen weer diverse sprekers naar de Maartenskerkgemeente komen. ,,We krijgen weer totaal andere sprekers en vooral meer ten opzichte van vorig jaar. Zo komt 2 oktober Stevo Akkerman, columniste bij de Trouw. Hij bespreekt zijn zoektocht naar een christelijke waarde, terwijl hij gedistantieerd is geraakt van het geloof", aldus de organisatoren.

 

ZINZOEKERS Dat de Maartenskerkgemeente een dergelijk 'open' programma presenteert, is volgens Kruijswijk Jansen en Limpens om te laten zien dat de kerk niet enkel op zondag geopend is. ,,De kerk is immers een oefenplaats", stelt de dominee. ,,Vooral doordeweeks verwelkomen wij zinzoekers: mensen die op zoek naar naar de 'zin'. Je kunt hier alle dagen zijn met mensen die open staan voor geloof en leven, zonder direct 'lid' te worden van de kerkgemeenschap."

 

PROGRAMMA De organisatie is er dan ook van overtuigd dat mensen hen steeds beter weten te vinden, vooral regionaal. ,,Bij de verspreiding van de programmaboekjes merkten wij dat er steeds meer onbekende namen op kwamen uit meerdere buurgemeenten", vertellen ze vol trots. Wie het volledige programma wil inzien, kan terecht op www.protestantsegemeentedoorn.nl. Het boekje is ook op te vragen via VenT.Maartenskerk@gmail.com.