• Marc Satijn

Maarnse oproep tegen vandalisme

MAARN Enkele dagen na afloop van de jaarlijkse dodenherdenking in Maarn is er door het plaatselijke 4 mei comité een pijnlijk incident van vandalisme geconstateerd rondom het herdenkingsmonument. Het bleek dat het monument, voor het voormalige raadhuis, opnieuw beschadigd en beklad was. Voorzitter van het comité Walter Scholten doet daarom een oproep: toon respect en blijf af van het monument.

De voorzitter maakt zich zorgen over het gebrek aan respect voor deze speciale plek door, naar waarschijnlijkheid, een paar individuen of een klein groepje. ,,Vorig jaar werd het monument al beklad met graffiti en werd er zelfs een krans gestolen. Ook dit jaar bleek het dus nodig te zijn om gras, modder en ander rotzooi op het monument te gooien. Het gebeurt zelfs ook nu nog regelmatig dat er met potlood of stift tekeningen op het monument worden gemaakt of dat er onderdelen van het beeld worden ingekleurd", aldus Scholten.

JEUGD Dit jaar ging het volgens Scholten om een kwajongensstreek. ,,De daders waren rond de tien jaar oud en de ouders zijn met hen naar de politie geweest. Maar het is gewoon belangrijk dat ouders hun kinderen dusdanig opvoeden dat ze van het monument afblijven en weten wat het monument voor sommige mensen betekent", stelt de voorzitter, die met een oproep in deze krant hoopt dat ouders hun kinderen aanspreken en het ter tafel brengen.

BETEKENIS Het monument gedenkt veertien mensen die in de periode 1940-1945 om het leven zijn gekomen. ,, Ook de slachtoffers van de missies die naderhand voor de vrijheid elders zijn ingezet worden bij de herdenking herdacht. Mogelijk heeft hun offer van destijds bijgedragen aan de vrijheid waarin wij nu mogen leven. Wij moeten blij zijn met die vrijheid, zeker in deze tijd", aldus Scholten, die aanvult dat ook nabestaanden en andere dorpsgenoten het nog steeds belangrijk vinden dat de dorpsgemeenschap blijft gedenken. ,,Daarvoor is deze plaats en dit monument belangrijk. Een ander moet en mag dat niet moedwillig verpesten."

Volgens Schoten gaat het niet alleen om emotionele schade, maar ook om de financiële nasleep. ,,Het monument is van kalkzandsteen gemaakt. Graffiti trekt in het zachte gesteente. Daardoor is het een uiterst moeilijke én dure klus om het schoon te maken. Een klus wat wij zelf niet kunnen, waardoor de gemeente Utrechtse Heuvelrug een andere partij moest inschakelen... en dat kost geld."

DIEFSTAL Niet alleen het vandalisme, maar ook de diefstal van vorig jaar zit Scholten nog erg dwars. ,,Toen is er door tot op heden onbekenden enkele dagen na de herdenking een krans met orchideeën weggehaald die er tijdens de herdenking op 4 mei was neergezet", aldus Scholten, die daarom de belangrijke oproep doet aan ouders en jongeren uit de buurt van Maarn: ,'Laat dat in ons dorp niet nodig zijn. Zeg ja tegen respect en nee tegen vandalisme!"