• De nieuwe PKN dominee Marielle Jochemsen kijkt er naar uit een band op te bouwen.

    Monique José Timmermans

Maarn verwelkomt nieuwe dominee

MAARN De PKN gemeente in Maarn-Maarsbergen heeft een nieuwe dominee. De jonge Mariëlle Jochemsen heeft haar eerste weken in de dorpen achter de rug en is inmiddels verhuisd naar Maarn. ,,De onderlinge betrokkenheid en verbondenheid zijn heel mooi om te ervaren. Dat merk ik als predikant, maar juist ook als inwoner in de wijk."

Monique José Timmermans

Jochemsen komt uit Utrecht en dit is haar eerste plek als vaste predikant. Hiervoor heeft ze als gastspreker op de kansel gestaan, veel huisbezoeken afgelegd in Amersfoort en in Kamerik was ze actief in het jeugdwerk. ,,Al die facetten komen hier samen. Dat maakt dat je directer kunt reageren, inzoomt op verhalen die je hoort en weet wanneer mensen kwetsbaar zijn."

BAND ,,Zowel in de stad als in het dorp kan ik me goed bewegen, omdat ik het bijzonder vind om dicht bij mensen te komen. De context is anders, de inhoud niet. Ik kijk er naar uit een band op te bouwen met mensen en dan te zien waar lijnen samenkomen. Ook tussen generaties. Ieder heeft zijn eigen belangen en die wil je verbinden."

GESPREK Het gesprek aangaan is belangrijk. ,,Wat brengt je in de kerk en waarom geloven we in een tijd dat kerken leeglopen. Het is een spannende tijd. Je krijgt in een dorp, denk ik, andere antwoorden dan in de stad. Dat maakt het interessant. Voor mezelf heb ik me voorgenomen om het eerste jaar vooral goed te luisteren. Waar worden mensen blij van of waar liggen ze van wakker, waar is inzet nodig. Hoe gaat het met de middengeneratie van 25-50 jaar? Er zijn hier, naast de vele ouderen, ook gezinnen met kinderen van klein tot tieners. Met daarnaast het pastorale werk en de zondagsdiensten een fulltime baan."

IDEEËN Mooie initiatieven ziet Jochemsen al, zowel in Maarn als Maarsbergen. Juist ook in de samenwerking tussen kerk en activiteiten die een niet-kerkelijke oorsprong hebben. ,,Bijvoorbeeld in Maarsbergen het koffiedrinken en eten in het Gebouwtje achter de kerk. Het is fijn dat zoveel vrijwilligers tijd steken in allerlei zaken, alleen kun je niet alles. Ideeën komen voort uit gesprekken, die moet je niet laten liggen, zo kun je samen het pad uitstippelen. Immers samen zijn we de kerk en de gemeenschap van het dorp."

STUDIE Aanvankelijk overwoog Jochemsen een studie Geschiedenis, maar ze vond Theologie interessanter, omdat de historie verbonden wordt met het christendom. Gaandeweg is haar interesse steeds meer uitgegaan naar de master waarmee ze opgeleid is om dominee te worden.

,,Wat ik de grootste uitdaging vind, is om naar de verhalen van mensen en van God te luisteren. Het is bijzonder in mijn vak dat je alle ruimte krijgt om na te denken over levensvragen in deze drukke tijden."

Ds. Mariëlle Jochemsen gaat in principe twee à drie keer per maand voor in de Ontmoetingskapel en één maal in de twee maanden in de Dorpskerk in Maarsbergen. Zie www.pknmm.nl voor de agenda.