• In 1970 werd het eerste clubhuis van Ludenti geopend

    Archief Ludenti
  • Martien van der Heijden en Ron Lagerweij

    Archief Ludenti
  • Tijdens het WimbleDoorn jeugdtoernooi worden punten gescoord

    Marc Satijn

Ludenti bestaat vijftig jaar

DOORN Nieuwsblad de Kaap kopte in april 1970 dat tennispark Ludenti officieel werd geopend. Al enkele jaren daarvoor - in 1966 - werd de vereniging officieel opgericht. ,,Wij speelden dus de eerste jaren zonder clubhuis en op de twee banen verderop de Woestduinlaan", vertelt Chris Vellinga jr., die al sinds het eerste uur lid is van de Doornse tennisvereniging. 

Marc Satijn

 

De vader van Vellinga jr. - Chris Vellinga sr. - was samen met Bob de Graan en Gert-Pieter Ilsink de oprichters van het Doornse Tennispark. ,,De banen die verderop werden gebruikt waren in bezit van iemand anders. Toen werd er nog alleen voor de lol gespeeld in kleine groepjes", aldus Vellinga. Hans Leenheer, die zelf nu 23 jaar lid is van Ludenti, vult Vellinga aan en stelt dat er uiteindelijk wel over móest worden gegaan naar een officiële vereniging. ,,Anders mocht er niet worden deelgenomen aan de competitie", aldus Leenheer. Dat feit resulteerde in de officiële oprichting van Ludenti op 30 maart 1966.

 

LUDENBOS Pas vier jaar later werd de huidige locatie in het Ludenbos geopend, waarbij er tevens een houten clubhuis werd gebouwd. ,,We moesten wel uitbreiden, want de club begon te groeien", vertelt Vellinga jr., die aanvult dat de 'nieuwe locatie' de eerste jaren ook werd ingezet als schaatsbaan. 

 

Die groei werd voornamelijk veroorzaakt doordat veel voetballers begonnen met tennissen. ,,Eerst was tennis nog een échte elitesport. Toen de voetballers overkwamen - die veel meer balgevoel en loopvermogen hadden en soms beter waren dan de toenmalige tennissers - werd de club gevarieerder", vertelt Martien van der Heijden, die zelf onderdeel was van de voetbaltransfer en nu al ruim 35 jaar lid is. Volgens Ton Veenendaal, die zelf ook van de voetbal afkomstig is, had de massale switch vooral te maken met dat er tot een veel latere leeftijd kan worden door getennist en dat de blessuregevoeligheid minder is.

HOOGTEPUNTEN De langzittende leden - die allemaal op maandagavond op de club te vinden zijn - weten unaniem enkele hoogtepunten te noemen: de feesten en toernooien. ,,Vooral de 24-uurs toernooien waren geweldig", vertelt Van der Heijden met glimogen. ,,En werd gespeeld, gedanst en gedronken." Helaas voor de oud-leden werd hier al na vijf jaar - nu ruim 20 jaar geleden - een eind aan gemaakt vanwege de 'hoeveelheid drank en opstootjes'. ,,Maar ook het 'Open toernooi' was altijd een groot succes en ging geregeld door tot half drie 's nachts", vullen de heren aan, die het jammer vinden dat er nu steeds minder wordt deelgenomen aan dergelijke toernooien.

 

OPEN Volgens de kersverse voorzitter Michiel Langelaar is dat laatste iets wat van deze tijd is. ,,Ludenti telt momenteel ruim 750 leden, waarvan we helaas maar een klein deel zien op competitiedagen", aldus Langelaar, die aangeeft dat Ludenti júist een hele open club is. ,,Hier vind je de beste doorsnee van het dorp." Ook de voorzitter van de lustrumcommissie, Aard Verdaasdonk, beaamt dat. ,,Je ziet vooral dat de leden van de voetbal- en hockeyclub samenkomen op de tennisvereniging."

 Een taak die Langelaar samen met zijn op één na nieuwe bestuur heeft opgenomen is het aan- en betrekken van meer nieuwe leden. ,,We zien vooral dat kinderen vanaf 13 jaar keuzes moeten maken en daardoor tennis naast zich neerleggen", aldus de voorzitter. Daarnaast wil hij de komende tijd ook de vrijwilligersrollen en de gezamenlijke inzet voor de club benadrukken.

 

LUSTRUM De komende weken zal er niet te veel naar de toekomst worden gekeken maar vooral worden gefeest. ,,Zaterdag is er tussen 16 en 18 uur een receptie, wat direct overgaat in het WimbleDoorn-feest 'Dressed in White'", aldus organisator Verdaasdonk. Daarnaast is momenteel het 'Open Jeugdtoernooi' en zal er op 18 juni een volwassenentoernooi starten in het teken van het jubileum.