• Dierk van Gelder is ook op 12 mei te vinden tijdens de Landelijke Promotiedag van het KWF.

    Marc Satijn

Lokale KWF zoekt vrijwilligers

DOORN De regionale afdeling van KWF Kankerbestrijding zal op 12 mei aanstaande in een aantal dorpskernen aanwezig zijn. Dit alles in het kader van de KWF Promotiedag. Het doel: het publiek informeren over de stichting en het werven van vrijwilligers en collectanten. Iets dat volgens voorzitter Dierk van Gelder hard nodig is.

Marc Satijn

De lokale KWF is op zoek naar vrijwilligers uit de dorpskernen van de Utrechtse Heuvelrug. ,,Zo zoeken wij onder andere collectanten voor onze collecteweek, die dit jaar in de eerste week van september zal plaatsvinden. Maar ook zoeken wij voor Doorn en Leersum 'districtscoördinatoren' en 'wijkhoofden'. Zij zorgen met elkaar dat de collecteweek gesmeerd loopt en dat er voldoende vrijwilligers zijn", aldus de voorzitter.

MOTIEF Zelf zit van Gelder inmiddels al twee jaar bij de regionale afdeling van het KWF en bekleedt hij sinds 1 januari de voorzittersstoel. Een functie met een uitdaging, aangezien de afdeling een rumoerige periode achter de rug heeft. ,,Drie jaar geleden is het vooral rondom Doorn deels ingestort. We hadden daar een grote groep vrijwilligers, totdat het districtshoofd de functie neergelegde in verband met emigratie. De overdracht liep helaas helemaal in soep", vertelt Van Gelder, die in die periode van ruim 70 vrijwilligers terug is gegaan naar een kleine 14.

,,Dat maakte dus ook dat de collecteopbrengst erg laag was. Inmiddels heb ik de rol van districtshoofd in Doorn zelf op mij genomen en zitten wij weer op een vijftigtal vrijwilligers, maar het zou fijn zijn als iemand deze functie op zich wil nemen." Naast Doorn ondervindt ook Leersum een probleem. ,,Ook daar hadden wij een districtshoofd die vertrok, waarna de organisatie instortte. Momenteel hebben wij daar 30 vrijwilligers, maar het waren er zes. Dus ook in Leersum kunnen we hard mensen gebruiken!"

PINBUS Het collecteren is volgens Van Gelder dan ook leuk om te doen, omdat mensen aan de deur nog steeds bereidwillig zijn om te geven. ,,Er zijn zo'n zes organisaties die allemaal een eigen week hebben om in te collecteren. De bereidheid om te geven is groot, in alle kernen, en de opbrengsten waren vorig jaar fantastisch. Een stijgende lijn", stelt de voorzitter, die inmiddels ook pinbussen heeft en daar nog meer van in wil gaan zetten. ,,In 2019 willen wij eigenlijk iedereen met zo'n bus hebben lopen. Mensen hebben nauwelijks meer contant geld. Het is geweldig: je doneert sneller dan dat je betaalt in de supermarkt."

JONGEREN Wel merkt Van Gelder dat het vooral ouderen zijn die zich opgeven als collectant. ,,Heel fijn natuurlijk, maar we merken dat het inzetten van jongeren, waaronder mijn zoon (17) met een paar vrienden, toch erg gewaardeerd wordt. Zij vonden het zo leuk, dat ze het blijven doen", aldus een trotse voorzitter, die aangeeft dat het collecteren maar één week per jaar een paar uurtjes van de tijd inneemt.

Ook binnen het lokale bestuur zelf is er nog een positie in te vullen: 'bijzondere collecte'. ,,Iemand die gaat over de winkelbusjes die bij winkeliers staan. Daarvoor zoeken wij iemand die contact heeft met de lokale ondernemers en die zich wil bekommeren om het plaatsen en leeghalen van de bussen."

INFORMATIE Wie meer informatie wil over het doel of over het werken als vrijwilliger is welkom op 12 mei. ,,We staan in Driebergen op de Traaij, in Doorn in de Passage en in Leersum bij de Albert Heijn." Meer informatie is ook te lezen op de Facebook-pagina 'KWF-afdeling Utrechtse Heuvelrug'.