• Klanten weten de weg al te vinden naar Lokaal22 aan de Overstraat.

    Wilco Willemse

Lokaal22 beleeft vliegende start

AMERONGEN In maart van dit jaar sloot Il Sogno haar deuren aan de Overstraat in Amerongen. Het hoekpand was jarenlang een vertrouwd adres voor Italiaanse cadeautjes en vooral een uitgelezen plek om op een zomeravond langs te wandelen voor een lekkere bol schepijs. Het bericht dat in hetzelfde pand weer een zaak zou openen waar ijs verkocht wordt, was voor menig Ameronger dan ook goed nieuws.

Wilco Willemse

'Lokaal22' staat te lezen op de voorgevel, een mooie naam voor een proeflokaal op Overstraat 22. Het was nog even spannend of Koningsdag gehaald zou worden, maar de vergunning was op tijd rond om open te gaan voor het oranjefestijn. De zaak wordt gerund door Maarten Hartog en Olaf Postmus.

RIJ Hartog: ,,Gelukkig hoorden we net voor Koningsdag dat de vergunning rond was en konden we dus open. Een uitgelezen kans natuurlijk om Amerongen te laten zien wat we in huis hebben. Het is dan altijd lekker druk in de Overstraat en de hele dag stonden er dan ook mensen in de rij voor een goeie bak koffie of een heerlijk ijsje. We hadden ons geen betere start kunnen wensen."

DOCHTERS Hartog was jarenlang directeur van een bedrijf in vermogensbeheer. Eind vorig jaar verkocht hij zijn aandelen en dacht hij rustig na te kunnen denken over wat hij in de toekomst zou gaan doen: ,,Dat liep even anders. Het kwam me ter ore dat Jorg en Carolien hun zaak aan de Overstraat wilden verkopen om zich volledig te focussen op hun locatie Zuylestein. Ik woon zelf in Amerongen en kende Il Sogno goed. Na wat wikken en wegen en goed overleggen besloot ik het pand te kopen en er koffie, thee en ijs te gaan verkopen. Mijn dochters hadden overigens een dikke vinger in de pap, zij wilden komende zomer weer gewoon een ijsje kunnen eten."

BEVLOGEN Horeca-ervaring heeft Hartog niet en hij was dan ook blij dat hij begin dit jaar in contact kwam met Olaf Postmus, die tot voor kort een eigen horecazaak in Veenendaal had. ,,Olaf is een bevlogen horecaman en dat ben ik dan weer minder. Ik heb juist weer veel verstand van de ondernemerskant. Samen bleken we dezelfde ideeën te hebben over hoe een mooie koffiezaak te runnen en dus besloten we samen verder te gaan, met Lokaal22 als resultaat. We hebben zes weken verbouwd en er onze eigen tent van gemaakt. Apetrots konden we vorige week open."

KOFFIE Postmus woonde zijn hele jeugd in Amerongen en wist meteen dat dit een mooie kans was: ,,Maarten en ik hadden al snel een klik, ook zakelijk. Lokaal22 past echt in Amerongen. Mooie, eerlijke producten, zoveel mogelijk biologisch en lokaal. Ons ijs is gemaakt van échte melk en komt uit Eindhoven. Onze koffie komt van een kleine koffiebrander die net als wij echte passie heeft voor zijn product. We hebben ook filterkoffie op de kaart staan en die zetten we uiteraard met een apparaat van Technivorm. We bakken onze eigen taarten en voorlopig houden we het daar qua eten bij. Later bekijken we of een kleine ontbijt- of lunchkaart haalbaar is."

TOEKOMST Hartog en Postmus hebben een vliegende start achter de rug en kijken de komende periode hoe Lokaal22 zich verder ontwikkelt. Hartog: ,,Voor nu houden we ons bij koffie, thee en ijs. We hopen dat de Ameronger, de wandelaar en de fietser Lokaal22 weten te vinden. In de toekomst zouden we graag een mooi glas wijn met een lekker hapje serveren. Dan hebben we een supermooi aanbod op precies de juiste plek, midden in het oude dorp van Amerongen."

Lokaal22 is elke dag geopend van 08.30 tot 20.30 uur.