• Re-enactors brengen de geschiedenis tot leven.

    Jaap van der Kemp
  • Re-enactors brengen de geschiedenis tot leven.

    Marc Satijn

Living History op landgoed Museum Huis Doorn

DOORN Het landgoed van Museum Huis Doorn vormt op zaterdag 26 en zondag 27 mei het podium voor de zesde editie van Living History WO1. Tijdens dit tweedaagse evenement worden de bezoekers meegenomen naar de tijd van de Eerste Wereldoorlog tot 1930.

Sinds 2013 organiseert het museum in het laatste weekend van mei het internationale Eerste Wereldoorlog evenement: Living History. Een weekend lang verbeelden ruim tweehonderd re-enactors uit binnen- en buitenland het leven van soldaten, verpleegsters en burgers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Infanteristen verrichten exercities, cavaleristen voeren charges te paard uit en piloten sleutelen aan hun vliegtuigen. Veldkeukens laten zien wat soldaten honderd jaar geleden te eten kregen en hoe hun maaltijden werden bereid. En in een ziekenhuisje wordt uitleg gegeven over de medische verzorging. Muziek is een belangrijk onderdeel van het evenement. Verschillende orkesten spelen muziek uit de eerste helft van de vorige eeuw. Een bezoek aan het evenement is letterlijk een stap terug in de tijd.

UITBREIDING Het evenement is de afgelopen vijf jaar geleidelijk gegroeid. Omdat in 2018 het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht, wordt het event dit jaar nog groter opgezet. Niet alleen het tijdsbeeld wordt uitgebreid met de jaren 20 en 30 ook richt het event zich op een bredere doelgroep. Een speurtocht voor kinderen, historische auto's, muziek, een markt en proeverijen maken dit een event voor het hele gezin.

In samenwerking met Black Mill Games, een Nederlandse game-ontwikkelingsstudio, wordt tijdens het evenement een game-demonstratie georganiseerd met het computerspel Verdun 1914 – 1918.

Kaarten bestellen in de voorverkoop kan via de website livinghistory.nu. Op die site is ook het programma te vinden.