• ANP Foto

Lieveheersbeestjes gaan bladluis bestrijden

HEUVELRUG De gemeente verklaart de oorlog aan bladluizen. Daarvoor worden op drie plekken in Utrechtse Heuvelrug de larven van lieveheersbeestjes aan het werk gezet. Op de Traaij in Driebergen, het Kerkplein in Leersum en de Burgemeester W. Martenslaan in Amerongen gaan de larven zich tegoed doen aan de hinderlijke bladluizen.

Michiel Schaaij

Door het extreem droge voorjaar is er momenteel veel overlast van bladluis, zegt de gemeente. Veel inwoners ondervinden hinder van een plakkerige laag op hun auto, zeker als die in de nabijheid van bomen wordt geparkeerd. De plaklaag wordt veroorzaakt door overtollige suikers die de bladluizen afscheiden. De overlast is dit jaar extra groot door de aanhoudende droogte.

VERPOPPEN Meestal spoelen zomerregens het grootste deel van de plakkerige laag weg, maar dat is dit jaar niet het geval. Daarom laat de gemeente zakjes met larven van lieveheersbeestjes ophangen in de bomen op de drie proeflocaties. Het is de bedoeling dat de larven de boom inklimmen en de luizen opeten. Na een paar weken verpoppen de larven zich tot lieveheersbeestjes, die op hun beurt ook weer van de bladluis smullen.  

KRUIDEN Daarnaast wil de gemeente ook preventief te werk gaan. Later dit jaar wordt ter plekke een kruidenextract in de grond gespoten. Het elixer wordt via de boomwortels in de sapstroom opgenomen, met als resultaat dat de bladeren van de boom niet meer zo lekker zijn voor de luizen. Daardoor zou de overlast volgend jaar minder groot moeten zijn.