• De verkeerssituatie aan de Traaij zorgt voor problemen

    T. van Amerongen

'Lidl wil weg uit centrum Driebergen'

DRIEBERGEN Als het aan supermarktketen Lidl ligt is het binnenkort gedaan met de drukte op de Traaij op zaterdagmiddag. Volgens betrokkenen zou de Duitse grootgrutter in willen zetten op een vertrek uit het centrum van Driebergen.

Danny van der Linden

Aan de Traaij in Driebergen is het wekelijks een drukte van belang. Auto's en fietsers rijden kriskras door elkaar heen om supermarkt Lidl te bereiken. Dit zorgt niet alleen voor irritatie, maar vaak ook voor gevaarlijke situaties. Ook het bevoorraden van de supermarkt zorgt voor problemen. Vrachtwagens moeten op de smalle en drukke Traaij draaien, met alle gevolgen van dien. ,,Het is wachten op een ernstig ongeluk", zegt Ton van Amerongen (60) uit Driebergen. ,,Ik heb hier met Lidl over gesproken en ook zij erkennen dat de situatie zoals deze nu is niet meer van deze tijd is." Lidl Driebergen ligt weliswaar aan de Traaij, maar de huidige locatie valt feitelijk net buiten het te versterken vitale winkelgebied.

NIJENDAL Een locatie aan de Nijendal in Driebergen zou voor Lidl meer mogelijkheden bieden met het oog op de toekomst. Van Amerongen is al jaren als bewoner en ondernemer actief aan de Nijendal en ziet de komst van de supermarkt wel zitten. ,,Deze locatie is erg geschikt voor een supermarkt", vertelt hij. ,,Er is een groot pand beschikbaar waar veel parkeerplaatsen kunnen worden gecreëerd. Daarnaast is de gehele infrastructuur op deze locatie meer gericht op een supermarkt dan het oudere centrum van Driebergen."

,,Ik ben samen met Lidl de mogelijkheden aan het onderzoeken. Dan kom je tot de conclusie dat er aan de Nijendal veel mogelijkheden zijn die elders in Driebergen niet zijn", vindt Van Amerongen. ,,Een verhuizing van de supermarkt zou heel erg goed voor het dorp zijn. Dat draagt bij aan de doelstelling om altijd een supermarkt te hebben op tien minuten loopafstand."

DUURZAME SUPERMARKT ,,Lidl is bezig met het maken van plannen", vertelt Van Amerongen. ,,Deze plannen zijn nog niet klaar, maar wel gericht op de toekomst. Zo wil men hier een duurzame supermarkt bouwen. Dit houdt in dat er zonnepanelen op het dak moeten komen, dat er niet met gas gewerkt wordt en dat er sterke isolatie aanwezig zal zijn. Voordeel is ook dat er meer ruimte komt voor magazijn en winkeloppervlak."

Bekend is dat Lidl het concept Lidl of the Future heeft. Gangpaden van minimaal twee meter en veertig centimeter zijn in een dergelijke supermarkt de norm. Maar het belangrijkste aspect is de veiligheid van de inwoners van Driebergen volgens Ton van Amerongen. ,,Lidl wil graag een toekomst in Driebergen. Dat kan niet op de huidige locatie. De locatie die men op het oog heeft biedt de mogelijkheid om achter het pand te laden en te lossen. Hierdoor ontstaat al een meer veilige situatie dan de huidige."

 

VERHUIZING Volgens Van Amerongen kan de verhuizing binnen enkele maanden geregeld zijn. ,,Als iedereen mee wil werken kan er nog voor de zomer een einde komen aan de situatie zoals deze nu is aan de Traaij. Ik geloof echt dat dit goed is."