• Volgens de plannen gaat het grijze gebouw aan de linkerkant ruimte maken voor parkeerplaatsen. In het rechtergebouw wil Lidl een duurzame supermarkt met opleidingscentrum realiseren.

    Danny van der Linden

Lidl wil naar pand Weston

DRIEBERGEN In december werd bekend dat Lidl een verhuizing binnen Driebergen wenst. De belangrijkste oorzaak zou de toenemende verkeersproblematiek en de te kleine winkel met verkeersproblematiek aan de Traaij zijn. Met name op zaterdagen en andere piekmomenten is de situatie nijpend en vormen zich lange rijen auto's in het dorp. De Lidl overweegt nu een overstap naar de Nijendal.

Danny van der Linden

Volgens de plannen die Lidl momenteel laat onderzoeken heeft men al een pand voor een nieuwe winkel op het oog. Het gaat om het pand aan de Nijendal 24. Eind december stond er voor dit pand al een bord met het logo van de supermarktketen waarin een vraagteken verwerkt was. Dit pand is bekend onder de naam Weston, naar het gelijknamige isolatie- en zonnepanelenbedrijf. Eerder al werd duidelijk dat Lidl op deze plek van plan is een duurzame supermarkt te bouwen. Dit houdt in dat er circa duizend zonnepanelen op het dak moeten komen, er niet met gas gewerkt wordt en er degelijke isolatie aanwezig zal zijn. Ook zal warmte die wordt afgegeven door koelapparatuur opnieuw gebruikt worden.

 

PARKEREN Als de plannen doorgaan, krijgt de winkel meer ruimte voor magazijn en een groter winkeloppervlak. Bekend is dat Lidl het concept Lidl of the Future heeft. Gangpaden van minimaal twee meter en veertig centimeter zijn in een dergelijke supermarkt de norm. Hierdoor ontstaat meer comfort voor de consument.

 

Lidl heeft, dankzij de centrale ligging van Driebergen, ook plannen voor het bouwen van een opleidingscentrum aan de Nijendal. Volgens deze plannen zou dit opleidingscentrum op de bovenverdieping van het pand gevestigd worden. In dit opleidingscentrum zou personeel van de supermarkt moeten worden opgeleid door middel van cursussen en trainingen. Rondom het huidige Weston-pand komen er ruim voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein. Doordat de leveranciers van de supermarkt de winkel via de achterzijde kunnen gaan bevoorraden zal de verkeersveiligheid gewaarborgd worden.

 

POLITIEK Het nieuws dat Lidl een vertrek overweegt vanaf de Traaij in Driebergen zorgde begin december voor wat ophef in het dorp. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) verklaarde in een reactie aan deze krant dat hij niet denkt dat de provincie akkoord gaat met de verhuizing.,,Als de Lidl naar de Nijendal mag, wil Albert Heijn in Doorn straks naar de Velperengh en de Jumbo in Amerongen naar de Bertus Leendersweg. Dat is niet de bedoeling van bedrijventerreinen", aldus de wethouder. Opvallend is dat elders in de provincie ook supermarkten gevestigd zijn op bedrijventerreinen.

Initiatiefnemer Ton van Amerongen was dan ook verbaasd over de uitspraken van Boonzaaijer. ,,De Lidl heeft feitelijk een solitaire functie aan de Traaij en geen centrumfunctie zoals andere supers. Ook in omliggende gemeentes vestigen zich supermarkten aan de rand van bedrijventerreinen. In Woudenberg zien we de Hoogvliet aan de Kop Spoorzone, in Zeist de Aldi op het ZAM-terrein en de Hoogvliet op het Eneco-terrein. Het is hierdoor snel en prettig winkelen. Ik zie niet in waarom dat in Driebergen niet zou kunnen", liet hij desgevraagd weten. ,,Bovendien begeeft de Lidl zich dan in zijn grootste verzorgingsgebied."

 

Het is nog niet duidelijk of de verhuizing van Lidl door zal gaan. Momenteel onderzoekt de supermarktketen de mogelijkheden naar de verhuizing. Uiteraard zal ook de plaatselijke politiek toestemming moeten geven. Naar verwachting gaat het nog enkele maanden duren voor hier duidelijkheid over komt.