• Marc Satijn

Liberale partijen willen shoppen op Hemelvaart

HEUVELRUG De drie christelijke partijen verzetten zich met hand en tand tegen een nieuwe verruiming van de winkelopeningstijden. Dat bleek maandagavond tijdens een kritisch vragenrondje in de gemeenteraad. D66, VVD en BVH willen supermarkteigenaren en andere ondernemers de mogelijkheid geven, om op christelijke feestdagen hun deuren te openen.

Michiel Schaaij

Het CDA, de SGP en de ChristenUnie voelen zich nog steeds miskend door de huidige zondagsopening. Een verdere verruiming van de openingstijden zien ze al helemaal niet zitten. Maar de drie liberale partijen vinden het niet meer van deze tijd, dat de gemeente winkeliers verbiedt om open te gaan op bijvoorbeeld Hemelvaartsdag en de avond van Goede Vrijdag.

VRIJHEID Ondernemersvoorzitter Rein van Ee uit Amerongen is voorstander van een verruiming en wees de gemeenteraad op de verwarring onder klanten. Die begrijpen niet waarom ze op Hemelvaartsdag voor een gesloten winkeldeur komen te staan, terwijl ze op zondag wel gewoon hun boodschappen kunnen doen. ,,En toeristen snappen er al helemaal niets van", aldus eigenaar Laurens Timmer van de Doornse Jumbo-supermarkt.

RESPECT D66, VVD en BVH willen ondernemers de vrijheid geven om zelf hun openingstijden te bepalen. Ze bestrijden dat ze daarbij geen oog zouden hebben voor maatschappelijke gevoeligheden. Uit respect voor christelijke inwoners laten de liberale partijen de verplichte winkelsluiting op eerste kerst-, paas- en pinksterdag gewoon in tact. Tweede paas-, pinkster- en kerstdag en Nieuwjaarsdag vallen wel onder het voorstel.

KERKTIJDEN De SP en de fractie Open hielden hun kaarten maandagavond nog even op zak, al uitte raadslid en oud-wethouder Tim Verhoef (Open) kritiek op het initiatiefvoorstel van D66, VVD en BVH. Volgens Verhoef houden de drie partijen onvoldoende rekening met kerktijden. Bovendien denkt hij dat winkelpersoneel moeite zal hebben om op feestdagen de familiekring te verlaten om aan het werk te gaan.

WISSELGELD D66-er Prakke heeft zijn politieke wisselgeld inmiddels op tafel gelegd: in een poging om het politieke draagvlak te vergroten, is hij bereid om de huidige avondsluiting op Goede Vrijdag ongemoeid te laten. Of dat helpt om de verruiming van winkeltijden volgende maand door de gemeenteraad te loodsen, moet nog blijken.