• Jonge onderneemster Noëlle Bouhaddou en haar coach Wilma Maree zijn al plannen aan het maken voor de kinderbraderie.

    Babs Bouwman

Leren ondernemen op kinderbraderie

DRIEBERGEN Voor één dag ondernemer zijn. Dat kan op de Driebergse kinderbraderie die zaterdag 6 juli plaatsvindt op het pleintje aan de Traaij tegenover Boekhandel Jacques Baas. Kinderen van 9 tot 18 jaar kunnen meedoen. Het idee ontstond al in 2015, maar de Driebergse ondernemers van Kidzzwalk, Planet Happy, The Look en Intertoys zijn ervan overtuigd dat het dit jaar echt moet plaatsvinden. In de week van 25 tot 29 maart gaan de initiatiefnemers langs de scholen om meer te vertellen over het project.

Babs Bouwman

In Driebergen wordt al jaren een braderie georganiseerd, waar kinderen hun spulletjes kunnen verkopen. Op Koningsdag verkopen kinderen steeds vaker zelfgemaakte spullen of verzinnen spelletjes om geld te verdienen. Dit jaar is de insteek van de kinderbraderie wat serieuzer. Wie mee wil doen als jonge ondernemer maakt eerst een plan. Dat plan bevat de volgende onderdelen: wat je wil verkopen, ben je van plan het zelf te maken, is het iets nieuws of wil je iets ouds opknappen, hoe koop je de spulletjes in, wat kost dat en wat wordt je verkoopprijs? En als je dat allemaal weet: hoe zorg je ervoor dat mensen weten dat je op de markt staat? Dit en nog veel meer praktische zaken waar deelnemers van te voren goed over na moeten denken om de onderneming tot een succes te maken vind je in het kasboekje. Een heel praktisch overzicht dat je stap voor stap verder helpt.

COACH Natuurlijk staan de deelnemers er niet alleen voor. Een groep Driebergse winkeliers is bereid te helpen. Kinderen kunnen ook zelf een coach zoeken, als ze bijvoorbeeld iemand kennen die een soortgelijk product verkoopt en die goede adviezen kan geven. Iedere jonge ondernemer krijgt 25,- euro om spullen in te kopen. Dat bedrag moet na afloop terug betaald worden. Alles wat ze méér verdienen, mogen ze zelf houden.

Het is ook mogelijk om samen met een vriendje of vriendinnetje aan de slag te gaan. Met goed leren samenwerken kun je niet jong genoeg beginnen.

ZEEPJES Noëlle Bouhaddou heeft zich al aangemeld voor de braderie en ze weet nu al wat ze wil gaan doen. Ze was namelijk een keer bij Lush en dat vond ze zo leuk dat ze nu zelf zeepjes wil gaan maken. Daar moet natuurlijk een plannetje voor komen. Ze denkt in ieder geval een mal en zeep nodig te hebben. Maar hoeveel is nodig en wat kost dat om in te kopen? Een rekensommetje over hoeveel ze denkt te verkopen is ook niet onbelangrijk. Misschien moet ze wel meer producten aanbieden, want nagellakjes en hairspray lijkt haar ook heel leuk.

Bouhaddou kan niet wachten tot het zover is, want nu al vindt ze alles leuk. En ze is ook superblij met haar coach Wilma Maree van Kidzzwalk, die haar gaat helpen haar eigen 'bedrijfje' voor één dag op te zetten.

PRIJS De Driebergse kinderbraderie wordt met dit initiatief weer teruggebracht naar het oorspronkelijke idee: van en voor kinderen. Kinderen tot groep zes kunnen spulletjes op een kleedje verkopen. Vanaf een jaar of negen tot achttien kun je serieus een dagje oefenen voor de toekomst. Leuk om te proberen, want wie weet zit het wel in je bloed.

Er wordt een prijs uitgereikt aan de beste jonge ondernemer van het jaar. Een jury beoordeelt het ondernemersplan en kijkt naar het kasboekje. Heel serieus dus. En nét echt!

Meer informatie is te vinden op www.indriebergen.nl/evenementen