• Paul Nolens/BDU

Lege kas bij dorpshuis Maarn

MAARN Dorpshuis De Twee Marken heeft een lege kas en een lekkend dak. De gemeente schiet te hulp om de hypotheeklasten te voldoen. Of ook de reparatie van het dak wordt betaald, is niet duidelijk. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) kan niet onder financiële steun uit, want de gemeente gaf eerder een garantstelling voor het dorpshuis af.

Michiel Schaaij

Volgens de stichting die eigenaar van De Twee Marken is, stevende het Maarnse dorpshuis op een faillissement af. Eerdere toezeggingen van de gemeente om De Twee Marken overeind te houden, werden volgens het stichtingsbestuur lange tijd niet vertaald in concrete financiële steun.

VERPLICHTINGEN Wethouder Boonzaaijer bevestigt dat de gemeente nu de financiële verplichtingen overneemt die het dorpshuis aan de bank heeft. Om welk bedrag dat gaat kon hij woensdagochtend nog niet zeggen. Boonzaaijers collega-wethouder Chantal Broekhuis (CDA) is nog in gesprek met De Twee Marken over de voorwaarden waarop de gemeente de betalingen overneemt.

KRITIEK Intussen heeft de vereniging Vrienden Dorpshuis De Twee Marken kritiek op de gemeente geuit. In een nieuwsbrief wordt het gemeentebestuur verweten, niet genoeg daadkracht aan de dag te leggen. ,,Het overleg leek op elastiek te zijn gebaseerd", zo valt te lezen.

LEGE KAS Hoewel het gebouw en de grond een flink vermogen vertegenwoordigen, zag De Twee Marken de financiële problemen vorig jaar al aankomen. De kas raakte steeds verder leeg en daarom werd aan de gemeente gevraagd om het vastgoed te kopen. Tot teleurstelling van het stichtingsbestuur kwam de gemeente niet over de brug. Later kondigden het college en de gemeenteraad een investeringsstop af.

ONTEVREDEN Voor de plek van het huidige dorpshuis De Twee Marken wordt een nieuwbouwplan uitgewerkt, waarin naast de dorpshuisfunctie ook ruimte is voor andere gebruikers, waaronder de twee basisscholen De Ladder en De Meent. Het plan loopt flink achter op schema en buurtbewoners toonden zich ontevreden over het verloop van de inspraak.