• Archief BDUmedia

Leersumse zussen naar rechter om opruimen woning

LEERSUM (JPU) Onbegrip, woede en verdriet. Deze gevoelens overheersen bij twee bejaarde zussen uit Leersum na een grote opruimactie in en rond hun woning door de gemeente. „Ze voelen zich overvallen. Het zit vreselijk diep", vertelde hun advocaat maandag in de Utrechtse rechtszaal.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug bracht de vrouwen van rond de 80 jaar oud in oktober 2016 tijdelijk in een vakantiehuis onder om ongestoord hun woning vol rommel en de verwilderde tuin op te kunnen ruimen. De bewoonsters hadden een week de tijd gekregen om dit zelf te doen of te laten doen, maar daar hadden ze volgens de gemeente geen gehoor aan gegeven.

MUIZENPLAAG Directe aanleiding voor het dwangbesluit was een muizenplaag in en rond het huis, maar volgens twee vertegenwoordigers van de gemeente probeerden ze de zussen al veel langer te helpen met hun thuissituatie. De maat was vol toen de muizen ook bij de buurman door de slaapkamer liepen. Uiteindelijk was een professioneel schoonmaakbedrijf en een ongediertebestrijder een volle week bezig om het huis en de tuin op te ruimen. „Er zijn meer dan honderd muizen gevangen", wist een ambtenaar. Ook diverse bomen in de tuin gingen tegen de vlakte.

ZIENSWIJZE De advocaat van de zussen hekelde echter de gemeentelijke handelswijze. Het gemeentebestuur had de vrouwen vooraf om hun zienswijze moeten vragen én had ze meer tijd moeten gunnen om het zelf te doen, aldus de raadsman. Als een professioneel bedrijf al een week nodig had om de woning op te ruimen, dan was het voor de bejaarde zussen in zo'n tijdsbestek helemaal niet te doen geweest. Bovendien hadden ze al met een hovenier contact over de tuin.

ERKENNING Volgens de advocaat willen de vrouwen vooral erkenning dat ze 'onrechtvaardig' zijn behandeld. Bij het opruimen zouden ook spullen van emotionele waarde zijn weggegooid, zoals oude schooldiploma's. „Alles wat ze missen, wordt toegeschreven aan de opruimdrift van de gemeente", aldus hun raadsman.

KOSTEN Bovendien kan de gemeente de kosten van de opruimactie niet meer bij de zussen in rekening brengen als de rechter ze in het gelijk stelt. Van het gemeentebestuur hoeven de vrouwen de kosten niet te betalen zolang ze zich aan gemaakte afspraken houden. „We hebben liever dat ze het geld gebruiken om hulp te regelen", aldus de gemeentevertegenwoordigers. „We zouden het zeer, zeer prettig vinden als de dames hulp zouden toelaten."

OPNIEUW FOUT Volgens de ambtenaren zijn de zussen 'heel aardig en charmant', maar dreigt het weer fout te gaan. Zo zouden ze nooit een kliko met afval buiten zetten voor de vuilnisophaaldienst. „Het bouwt zich weer op", meende een medewerkster van de gemeente. Hun advocaat zag echter wel verbetering, met hulp van de thuiszorg. „Er is een begin gemaakt", meende hij.

De rechter doet binnen zes weken uitspraak in de beroepszaak tegen het dwangbesluit. De zussen waren maandag zelf niet bij de rechtszaak aanwezig omdat het te belastend voor ze was.