• Evelien Germeraad, Marco Marchal, Peter van Vulpen en Daniel Reincke voor 'De Wereld van Verschil', die zij als kroeg voor Leersum willen behouden.

    Edith Hazelzet

Leersumse Megaloterij tijdelijk stopgezet

LEERSUM De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft naar aanleiding van uitingen in de media vragen over het doel van de Leersumse Megaloterij. Hierdoor heeft het bestuur de loterij tijdelijk stilgezet en ging de eerste trekking op 16 april niet door. Daniël Reincke van het bestuur van Stichting Jeugd en Jongerenwerk: ,,In publicaties in Panorama en De Gelderlander zijn we neergezet als vier vrienden, die hun stamkroeg willen behouden. Wij hebben niet meegewerkt aan deze artikelen en hebben dus geen invloed gehad op de inhoud hiervan. Sterker nog, wij als bestuur komen weinig tot nooit in de 'Wereld van Verschil'."

Volgens de vergunning moet er sprake zijn een maatschappelijk doel. ,,Juist daarom hebben we deze stichting opgericht, niet alleen voor de loterij, maar ook om in de toekomst voor de jeugd activiteiten en evenementen te organiseren. In eerste instantie willen we garanderen dat er voor de Leersumse jeugd een plek blijft om elkaar te ontmoeten en samen een drankje te doen, in de laatste kroeg van Leersum. We zijn al stevig aan de tand gevoeld tijdens de vergunningaanvraag en hebben de vergunning vervolgens gekregen." Het bestuur verleent de Kansspelautoriteit alle medewerking en heeft goede hoop dat het in orde komt. ,,In onze beleving berust alles op een misverstand, maar het is wel een lichte domper: Hart van Nederland en RTL Z zouden bij de eerste trekking zijn. We vragen de lotenkopers, die overigens volgens de voorwaarden geen enkel risico lopen, om begrip en geduld."