• De Leersumse jeugd was dolblij met voorgenomen plan van Stichting Jeugd en Jongerenwerk Leersum. Er is te vroeg gejuicht.

    Stichting Jeugd en Jongerenwerk Leersum

Leersumse Megaloterij standt vroegtijdig

LEERSUM Wat begon als een enthousiast, uniek en zeer vernieuwend initiatief om de laatste kroeg van Leersum te redden, is geëindigd in een desillusie. Het bestuur van Stichting Jeugd en Jongerenwerk Leersum heeft noodgedwongen de Leersumse Megaloterij moeten stopzetten. De gevolgen zijn groot, deelnemers krijgen hun geld terug en het pand van Wereld van Verschil gaat weer in de verkoop.

Wilco Willemse

Het begon zo voortvarend. Iedereen in Leersum was laaiend enthousiast toen bekend werd wat de plannen van de stichting waren. Door middel van een grote loterij wilden zij genoeg geld ophalen om de laatste kroeg van Leersum te kopen. De actie kreeg landelijke bekendheid. RTV Utrecht kwam een TV-item maken, de Panaroma deed verslag en de berichten werden in heel Nederland massaal gedeeld. Maar de kansspelautoriteit kreeg door die landelijke berichtgeving een ander beeld van het plan en gelaste de stichting om haar loterij voorlopig te stoppen.

JEUGD Daniël Reincke, bestuurslid en initiatiefnemer, vindt het vreselijk jammer dat het zo is gelopen: ,,Niet voor onszelf, maar vooral voor de jeugd van Leersum. Voor die groep hebben we dit hele project opgezet. We gunnen de Leersumse jeugd een eigen plek, waar ze elkaar kan ontmoeten, een drankje kan drinken en een feestje kan vieren. Na het sluiten van Café De Burgemeester en de mogelijke verkoop van De Wereld van Verschil, zou er geen plek meer zijn om dat te doen. Wij hebben ons best gedaan daar een stokje voor te steken. Het businessplan is klaar, we voeren gesprekken met geïnteresseerde exploitanten, het voorlopig koopcontract voor De Wereld van Verschil is al getekend, maar helaas gaat het hele feest niet door."

KANSSPELAUTORITEIT Op 30 april ontvingen alle kopers van loten een bericht van de Leersumse Megaloterij. Daarin stond te lezen dat de loterij wordt stopgezet. Reincke. ,,Twee weken geleden moesten we al melden dat we de loterij voorlopig stop moesten zetten. De kansspelautoriteit vond dat het beeld dat in de media werd geschetst niet overeen kwam met de doelstellingen die worden genoemd in de vergunning. Zij heeft het recht om dit gedurende zes weken te onderzoeken."

TIJDNOOD ,,Voor ons wordt het met de dag lastiger om de loterij op te starten, de loten te verkopen en de loterij helemaal af te ronden. Ons doel was 12.000 loten te verkopen en de eerste 600 waren al verkocht. Het stilleggen van de loterij helpt ons niet om die fantastische start voort te zetten. Ook het voorlopig koopcontract en de vergunning verlopen binnenkort. Die tijdnood heeft ons doen besluiten deze actie te stoppen."

TOEKOMST ,,Dit is een enorme domper", aldus Reincke. ,,Maar we gaan toch proberen om de stichting voort te zetten en zo op regelmatige basis activiteiten te organiseren voor de Leersumse jeugd. In de mailing die alle lotenkopers hebben gehad, staat dat iedereen uiteraard zijn geld terug krijgt. We doen ook een oproep om alsnog een kleine donatie te doen aan onze stichting om toch wat activiteiten te kunnen organiseren.

REACTIES ,,We zijn als bestuur echt blij verrast met alle positieve reacties die we hebben ontvangen de afgelopen weken. Ook zijn we Marc en Suus van De Wereld van Verschil dankbaar voor de contacten de afgelopen tijd. Ook voor hun is dit een lastig besluit, zij dachten hun zaak te hebben verkocht. De Wereld van Verschil blijft gewoon geopend en staat weer te koop. Wij wensen Marc en Suus heel veel succes!"