• Archief BDUmedia

Leersumse hoort celstraf eisen voor diefstallen in Doorn

LEERSUM (JPU) Tegen een 25-jarige vrouw uit Leersum die met haar vriend uit stelen ging op het Doornse landgoed Beukenrode, is woensdag bij de Utrechtse rechtbank een half jaar gevangenisstraf geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet ze van de officier van justitie 100 euro boete betalen voor het bezit van softdrugs.

De politie betrapte het tweetal op 3 januari op heterdaad toen ze op het punt stonden om spullen uit een loods op het landgoed op een aanhangwagen te laden. Dat was niet voor het eerst. De Leersumse bekende dat ze er in december al twee keer eerder met haar vriend goederen had gestolen, waaronder vrachtwagenbanden en gereedschap.

Op aanwijzingen van de verdachten vond de politie de buit terug bij de woning van de vader van de vriend. ,,We hebben sowieso niks verkocht", ontkende de Leersumse in de rechtszaal dat ze veel meer hadden gestolen. Gedupeerden die in de loods hun spullen hadden opgeslagen, zeggen onder meer ook een EHBO-doos, bewakingscamera's en een krat met Playmobil kwijt te zijn, maar volgens de vrouw hadden zij en haar vriend dat niet meegenomen.

Bij hun aanhouding bleken de verdachten bovendien in het bezit van een tasje met verschillende soorten harddrugs, variërend van 46 xtc-pillen tot 219 gram GHB. Ook nam de politie 11 gram hennep en 3 gram hasjiesj in beslag. De drugs waren voor eigen gebruik, maar inmiddels is de Leersumse op eigen kracht afgekickt van haar GHB-verslaving, vertelde ze in de rechtszaal. Dat was volgens de officier van justitie een prestatie van formaat. ,,Het is de grootst mogelijke rotzooi", zei hij over GHB.

Hoewel het niet om 'een wereldzaak' ging, vond de aanklager de diefstallen voor de gedupeerden wel zo vervelend dat een celstraf in zijn ogen aan de orde was. Hij eiste voor de vrouw dezelfde straf als die haar 34-jarige vriend heeft gekregen. Hij stond in september al bij de Utrechtse rechtbank terecht. De man is wel tegen zijn veroordeling in hoger beroep gegaan.

Haar advocaat pleitte voor een forse werkstraf. Hij benadrukte dat de Leersumse op de goede weg is. De vrouw gebruikt geen drugs meer, heeft een eigen woning gevonden, en is hard aan het solliciteren. Een celstraf kan die stijgende lijn doorbreken, vreesde de raadsman.

De rechtbank doet op 11 november uitspraak in de strafzaak tegen de vrouw.